Varoufakis sa chce dohodnúť s veriteľmi, na referende mu nezáleží

SITA TA3 TASR
2.7.2015 09:14

Všetky rokovania o prípadnom novom programe medzinárodnej pomoci Grécku sú pozastavené dovtedy, kým nebudú známe výsledky nedeľňajšieho referenda.

Varoufakis sa chce dohodnúť s veriteľmi, na referende mu nezáleží
SITA/AP

Banky zostávajú zatvorené

Grécke banky sa znova otvoria hneď po tom, ako krajina dosiahne dohodu s medzinárodnými veriteľmi, ktorú by mohla uzavrieť už po nedeľnom referende. Vyhlásil to Nikos Pappas, štátny tajomník a poradca gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. Pappas na otázku novinárov odvetil, že bankový systém sa vráti do normálu "v okamihu, keď budeme mať jasný výsledok".

Po odchode z eurozóny by Grécko úplne stratilo prístup k financiám Európskej centrálnej banky a bude zápasiť s vážnym nedostatkom devíz pre súkromný aj verejný sektor. A bez podpory ECB bude musieť Grécko uzavrieť svoj platobný systém a jeho banky nebudú schopné fungovať.

Po referende dohoda?

Cieľom gréckej vlády je uzavrieť dohodu s veriteľmi v pondelok, deň po referende v Grécku o návrhoch veriteľov. Uviedol to v stredu grécky minister financií Janis Varoufakis s tým, že nezáleží na výsledku referenda. Varoufakis vyhlásil, že Grécko je pripravené prijať "prísne" podmienky nového balíka pomoci výmenou za garancie udržateľnosti gréckeho dlhu.

Zároveň dodal, že v momente, keď sa podarí dosiahnuť dohodu s veriteľmi, Európska centrálna banka môže zvýšiť limit prostriedkov, ktoré posiela do gréckych bánk a to bude znamenať "obnovenie likvidity". "Situácia bánk v Grécku sa vráti do normálu v momente, keď sa podarí dosiahnuť dohodu," povedal Varoufakis. Grécke banky sú od pondelka zatvorené a v krajine sú v platnosti kontroly kapitálu.

Budú sa odtíňať ruky?

Varoufakis na otázku, či bude ministrom financií, aj keď voliči povedia Áno reformám, odvetil: "Nebudem." Varoufakis tiež povedal, že nepodpíše žiadnu dohodu s veriteľmi, ak v nej nebude zmienka o reštrukturalizácii gréckeho dlhu. "To si radšej odtnem ruku," vyhlásil.

Podľa neho sa veritelia správajú ku Grécku ako ku zadlženej kolónii, ktoré nemá žiadne práva. Očakáva však, že grécki voliči povedia Nie reformám, ktoré sú podmienkou záchranného programu, a grécky premiér Alexis Tsipras tak bude môcť "dosiahnuť mnohostranne prospešnú dohodu so zvyškom Európy".

Eurozóna chce naďalej rokovať

Ak Gréci v referende schvália reformy, ktorými veritelia podmieňujú vyplatenie pomoci, je eurozóna okamžite pripravená obnoviť rokovania s Aténami. Uviedol to vo štvrtok francúzsky minister financií Michel Sapin. Ako dodal, Paríž chce udržať Grécko v eurozóne, negatívny výsledok nedeľňajšieho referenda by však mohol viesť k odchodu krajiny z menovej únie.

Španielsky minister financií Luis de Guindos vo štvrtok uviedol, že eurozóna je pripravená rokovať s Gréckom aj v prípade negatívneho výsledku referenda. "Všetky dvere sú otvorené. Ak budú hlasovať za, tak ich vláda uviedla, že budú pokračovať v rokovaniach..., ale ak budú hlasovať proti, budeme naďalej otvorení rozhovorom," povedal de Guindos.

Lagardovú frustruje Grécko

Grécko musí najprv uskutočniť hospodárske reformy, ak chce, aby mu veritelia pomohli. Vyhlásila v rozhovore pre agentúru Reuters generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.

Šéfka MMF sa snažila vyhnúť kritike gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. Ale nedokázala skryť svoju frustráciu, keď pripomenula, že grécka ekonomika už bola na ceste k zotaveniu pred januárovými voľbami v krajine, v ktorých zvíťazila jeho ľavicová strana Syriza.

Na otázku, čo by malo prísť ako prvé - záväzok gréckej vlády, že uskutoční reformy, alebo zmiernenie gréckeho dlhu zo strany eurozóny uviedla, že vzhľadom na súčasnú situáciu budú veritelia zrejme viac preferovať dobre premyslený krok Grécka smerom k reformám, a až po tom zareaguje aj druhá strana.

"Nemáme možnosť vybrať si, kto bude reprezentovať štát," uviedla Lagardeová na otázku, ako hodnotí dôveryhodnosť gréckej vlády.

Dôchodcovia stoja pred bankami od skorého rána, potrebujú peniaze na lieky

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok