Moody's zhoršila rating Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma

ČTK TA3
2.7.2015 08:48

Ratingová agentúra Moody's ako posledná z troch hlavných ratingových agentúr znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma na známku Caa3 z Caa2.

Nervozita na finančných trhoch

Agentúra uviedla, zo pravdepodobnosť, žé Grécko získa pomoc od svojich veriteľov, sa od predchádzajúceho hodnotenia v apríli znížila. Bez podpory medzinárodných veriteľov a bez hospodárskych fiškálnych reforiem potrebných na získanie tejto podpory preto, aby krajina dala svoje vlastné financie na udržateľnejšiu úroveň, Grécko nebude v určitú chvíľu schopné splácať svoje dlhy MMF.

Obavy z odchodu Grécka z eurozóny vyvolali nervozitu na finačných trhoch. Členstvo Grécka v eurozóne je aj naďalej neisté. V krajine sa chystá referendum, v ktorom by mali občania hlasovať, či má vláda výmenou za zahraničnú pomoc prijať podmienky veriteľov, ktoré však požadujú ďalšie úspory.

Moody's tiež varovala pred ďalším znížením ratingu krajiny, ku ktorému by krajina s najväčšou pravdepodobnosťou pristúpila v prípade negatívneho výsledku referenda.

Známku zhoršili aj iné agentúry

Podobný krok ako agentúra Moody's tento týždeň urobili tiež agentúry Fitch a Standard & Poor's. Agentúra S&P má Grécko momentálne so známkou CCC-, čo je hodnotenie na rovnakej úrovni, ako v prípade Moody's. Fitch dala Grécku známku ešte o stupeň horšiu, a to CC.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť splácania úveru správne a včas. Má tiež dôležitý vplyv na ochotu veriteľov príslušného subjektu požičiavať a na podmienky pôžičky.  Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a je pravdepodobnejšie, že si bude schopný zaistiť lacnejšie pôžičky. Pokiaľ je rating v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov daného subjektu investovať veľkí inštitucionálni investori, ako penzijné fondy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok