Fico sa stretol s Cameronom, víta diskusiu o reforme Únie

TA3 TASR
19.6.2015 12:57

Premiér Robert Fico prijal britského premiéra Davida Camerona na úrade vlády, kde hovorili o Ukrajine, Únii či o utečencoch.

Fico: Máme pochopenie

Fico na rokovaní s Cameronom privítal diskusiu o reforme Európskej únie. "Považujem ju za veľmi správnu," uviedol po stretnutí.

Vyjadril veľké pochopenie Veľkej Británii, ktorá hovorí o nutnosti reforiem. Podľa Fica Slovensko nemá žiadne kategorické vyjadrenia, že sa v tejto oblasti niečo nedá. "Slovenská vláda plne súhlasí s postojom britskej vlády, pokiaľ ide o zvýšenie konkurencieschopnosti EÚ. Máme rovnaký názor na zneužívanie sociálnych systémov bohatých krajín únie. Chápeme, že je tu legitímna téma posilnenia postavenia národných parlamentov," vymenoval.

Ako podčiarkol, hoci je Slovensko malá krajina, ktorá využíva výhody z hlbšej integrácie Európskej únie, má plné pochopenie pre postoje Veľkej Británie. "Hovoril som o potrebe dohody v rámci 28 členských štátov únie, aby nedošlo iba k bilaterálnym dohodám medzi špičkou únie a Veľkou Britániou," ozrejmil Fico.


Túto agendu označil za o to dôležitejšiu pre SR, ktorá bude od júla 2016 predsedať únii. V Británii sa v tom čase už bude vážne diskutovať o organizovaní referenda o jej zotrvaní v EÚ.

Riešením dobrovoľné schémy?

V prípade problematiky migrácie zo severnej Afriky do Európy sa premiéri zhodli na tom, že povinné kvóty nie sú riešením. Podľa Fica by to mali byť predovšetkým dobrovoľné schémy, ktoré členské krajiny ponúknu na riešenie tohto problému. Slovensko okrem toho tvrdí, že je potrebné sa sústrediť na zóny, kde vzniká problém migrácie.

Fico informoval Camerona o postoji SR ku gréckej kríze. "Želáme si, aby Grécko zostalo v eurozóne, ale nie za každú cenu. Sme pripravení mentálne aj technicky na krízový scenár, že by Atény vystúpili z eurozóny. Budeme dôsledne trvať na tom, aby si Grécko splnilo domáce úlohy," podčiarkol.

Čo sa týka ukrajinskej krízy, deklaroval, že jediným možným riešením je vecný dialóg, pričom je potrebná jednota únie k tejto téme. Uistil, že Slovensko bude prezentovať vlastný názor na túto otázku, ale na konci dňa mu bude vždy záležať na tom, aby bola zachovaná jednota postojov členských štátov EÚ k akejkoľvek krízovej situácii, ktorá vo svete vzniká.

Strategickí partneri

Cameron poznamenal, že SR a Británia sú strategickými partnermi, a preto využil priestor na stretnutí v Bratislave na prebratie mnohých spoločných tém. Privítal podporu Slovenska zreformovať EÚ, najmä čo sa týka zvýšenia jej konkurencieschopnosti.

Ako spojenci v NATO prediskutovali tiež oblasť migrácie, bezpečnosti a Ukrajiny, a s tým súvisiacu plnú implementáciu minských dohôd. Mali jednotný názor na spoločné pôsobenie na upokojenie situácie v severnej Afrike a v Stredozemnom mori ohľadom migrantov.

Pozrite si celú TB R. Fica a D. Camerona

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok