Bratislava je dejiskom medzinárodnej bezpečnostnej konferencie

TA3 TASR
19.6.2015 10:45

Bratislava je na tri dni centrom debát o aktuálnych celosvetových otázkach. Témami jubilejného 10. ročníku bezpečnostného fóra GLOBSEC sú ukrajinská kríza, s tým súvisiace kroky Moskvy a európska politika voči nej.

Bratislava je dejiskom medzinárodnej bezpečnostnej konferencie
TASR

Témou aj Islamský štát

Okrem toho sú témami aj budúcoročný summit NATO vo Varšave, obrana, energetická a kybernetická bezpečnosť, Islamský štát a vzostup islamského extrémizmu.      

Na konferencii v jednom z bratislavských hotelov sa zúčastňuje približne tisícka hostí z viac ako 70 krajín. Medzi nimi budú prezidenti Slovenska, Poľska, Chorvátska, Gruzínska, Estónska či Macedónska, ministri zahraničných vecí, obrany, predstavitelia EÚ a NATO.

V Bratislave Cameron aj Hollande

K hlavným rečníkom patrí britský premiér David Cameron. Ten sa ešte pred svojím vystúpením na GLOBSEC-u stretol s premiérom Robertom Ficom. Cameron do Bratislavy prišiel v rámci svojho európskeho turné, počas ktorého hovorí o predstavách Veľkej Británie ako reformovať EÚ, ale aj o pripravovanom referende o zotrvaní krajiny v Únii.     

Rovnako ako minulý rok sa na fóre predstavujú premiéri Vyšehradskej štvorky. Slovenského premiéra Roberta Fica, poľskú premiérku Ewu Kopaczovú, českého rezortného kolegu Bohuslava Sobotku a maďarského premiéra Viktora Orbána najskôr na rozšírenom summite V4 čakal francúzsky prezident Francois Hollande.

Slovensko odovzdáva predsedníctvo

Summit sa koná pri príležitosti ukončenia ročného predsedníctva Slovenska v tomto zoskupení, ktoré preberie Česká republika.     

Významní hostia sa predstavujú širšiemu publiku okrem Bratislavy aj v Košiciach a Banskej Bystrici v rámci podujatí GLOBSEC City Talks.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok