Ukrajina vypovedala vojenské dohody s Ruskom

TASR TA3
21.5.2015 13:52

Ukrajinský parlament prijal viacero zákonov o vypovedaní dohôd medzi Kyjevom a Moskvou vo vojenskej oblasti.

Strata prístupu do Podnesterska

Verchovna rada vypovedala medzištátne dohody o vzájomnej ochrane utajovaných skutočností, organizácii vojenskej medzištátnej dopravy, spolupráci v oblasti vojenského spravodajstva, spolupráci v oblasti vojenského priemyslu, ako aj dohodu o tranzite ruských vojenských jednotiek, dočasne umiestnených na území Moldavska, cez ukrajinské územie.

Čo sa týka poslednej zmienenej dohody sa v dokumente uvádza, že cieľom zákona je "odstrániť existujúce právne predpoklady pre pohyb ozbrojených síl Ruskej federácie, rozmiestnených na území Moldavska, cez územie Ukrajiny".

Ochrana národných záujmov

Ukončenie vojenskej spolupráce Kyjev vysvetľuje "ochranou národných záujmov, nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny". Moskva podľa Kyjeva "jednostranne porušila normy a zásady medzinárodného práva a podnikla ozbrojenú agresiu proti Ukrajine".

Podľa lídra ukrajinskej Radikálnej strany Oleha Ľaška má Ukrajina s Ruskom uzatvorených 37 medzištátnych dohôd. Ani jediná vraj ešte nebola zrušená, vrátane dohôd o pobyte ruských vojsk na Kryme do roku 2042.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok