V Barcelone spomínali na obete lietadla Germanwings, prišiel aj kráľ Felipe VI.

TA3 ČTK
27.4.2015 23:40

V barcelonskej bazilike Sagrada Família si uctili pamiatku 150 obetí leteckej havárie spoločnosti Germanwings. Na spomienkovej bohoslužbe sa okrem príbuzných obetí zúčastnil aj kráľ Felipe VI. s manželkou a premiér Mariano Rajoy.

Tisíc ľudí, prišiel aj kráľ a premiér

V barcelonskej bazilike Sagrada Familia sa konala spomienková slávnosť na 150 obetí leteckej havárie lietadla nemeckej spoločnosti Germanwings. Zo 144 pasažierov bolo 51 Španielov.

Na slávnosti sa zúčastnil aj kráľ Felipe VI. s manželkou Letiziou a premiér Mariano Rajoy. Pred slávnou bazilikou sa zišlo asi tisíc ľudí, ktorí sa zúčastnili na zádušnej omši.

Panovnícký pár a premiér podali ruku a vyjadrili sústrasť každému asi zo 600 príbuzných obetí. Niektorí z nich neudržali slzy. „Obete máme vo svojich srdciach," povedal barcelonský arcibiskup Lluís Martínez Sistach, ktorý spomenul aj obete zemetrasenia v Nepále a tragédiu utečencov v Stredozemnom mori.

Katolícka bohoslužba terčom kritiky

Prítomní boli aj židovskí a moslimskí duchovní, napriek tomu, že spomienka sa konala ako katolícka bohoslužba, čo sa stalo terčom kritiky.  Študenti zo strednej školy v katalánskom Llinars del Vallès na úvod bohoslužby položili na oltár 150 sviečok.

Práve študenti tejto školy prišli pri leteckom nešťastí o 16 svojich kamarátov z nemeckého Haltern am See z výmenného pobytu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok