Rusko investuje miliardy do rozvoja Krymu

ČTK
19.4.2015 17:44

Najväčšia časť peňazí by mala byť investovaná do rozvoja cestovného ruchu a výroby.

Rusko investuje miliardy do rozvoja Krymu
SITA

Drahšie ako olympiáda v Soči

Rusko chce do rozvoja infraštruktúry na ukrajinskom autonómnom polostrove Krym, ktorý Moskva vlani napriek medzinárodnému nesúhlasu anektovala, investovať asi 113 miliárd rubľov (vyše dve miliardy eur).

„V porovnaní s olympijskými hrami v Soči je to obrovská suma a je to viac, ako bolo vynaložené na prípravu summite Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria vo Vladivostoku. Tá čiastka sa v budúcnosti ešte zvýši. Do roku 2020 bude na Kryme investovaných asi 700 miliárd rubľov (takmer 13 miliárd eur)," vyhlásil na ekonomickom fóre na Jalte Andrej Sokolov, ktorý je námestníkom krymského ministra zahraničných vecí.

Najmä na turizmus a výrobu

Podľa Sokolova peniaze poputujú na rozvoj turistického ruchu a výroby. „Úplne zmodernizujeme niekoľko letovísk a vybudujeme päť priemyselných parkov,“ povedal Sokolov.

Odhaduje sa, že Moskva bude musieť na začlenenie Krymu do federácie vynaložiť stovky miliárd rubľov. Väčšina financií by malo ísť na vybudovanie mosta cez Kerčský prieliv, plynofikáciu polostrova a na zabezpečenie dodávok. Most, ktorý spojí Krym s ruskou pevninou, by myl byť hotový do roku 2018.

 

 

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok