G7 nechce Rusko, dôvodom je anexia Krymu

TA3 TASR
15.4.2015 22:07

Skupina siedmich ekonomicky najvyspelejších krajín sveta G7 zatiaľ neprijme Rusko späť. Po rokovaní ministrov zahraničných vecí v severonemeckom Lübecku to vyhlásil šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

Medzinárodné sankcie

Sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko, budú môcť byť zrušené len v prípade, že Moskva bude dodržiavať podmienky prímeria medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami dohodnuté vo februári v bieloruskej metropole Minsk. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení ministrov zahraničných vecí skupiny G7, ktorých dvojdňové rokovanie sa skončilo v nemeckom meste Lübeck.

"Skupina
G7 zdôrazňuje úzke prepojenie medzi úplnou implementáciou minských dohôd a medzinárodnými sankciami. Sankcie samy o sebe nie sú cieľom, ich trvanie by malo byť jednoznačne spojené s úplnou implementáciou minských dohôd a rešpektovaním zvrchovanosti Ukrajiny," konštatovali ministri v 17-stranovom vyhlásení.

Šéfovia diplomacií
G7 privítali prvé kroky, ktoré Rusko a Ukrajina urobili smerom k implementácii prímeria, avšak pripomenuli "potrebu podstatného a rýchleho pokroku v ešte nedoriešených otázkach".

13.jpg

Rámcová dohoda o jadrovom programe


Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier po rokovaniach v Lübecku práve v súvislosti s opätovnou účasťou Ruska na stretnutiach skupiny uviedol, že si želá, aby Moskva splnila všetky podmienky a mohla sa ich znovu zúčastňovať.

"Ani ja osobne, a pokiaľ viem ani nikto iný, nemáme záujem na uplatňovaní politiky obmedzovania alebo dokonca izolácie Ruska. Boli by sme radi, keby nastali také podmienky, aby sa (rozhovorov) ako súčasť G8 opäť mohlo zúčastňovať aj Rusko. Skutočnosťou však zostáva, že cesta k tomu vedie cez implementáciu minských dohôd, vyriešenie konfliktu na Ukrajine a splnenie záväzkov, ktoré Rusko na seba zobralo. O tom niet sporov. Je to spoločné stanovisko všetkých členov G7," povedal Steinmeier.

Okrem situácie na východe Ukrajiny bola hlavnou témou rokovania ministrov zahraničných vecí G7 aj rámcová dohoda o jadrovom programe Teheránu, ktorú vo švajčiarskom meste Lausanne uzavrelo s Iránom šesť svetových mocností. Šéfovia diplomacií dohodu privítali, ale zároveň vyzvali Irán, aby umožnil inšpektorom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) kontrolovať všetky jeho jadrové aktivity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok