Vláda ostrovného štátu Vanuatu vyhlásila po búrke stav núdze

TASR TA3
15.3.2015 07:21

Vláda ostrovného štátu Vanuatu vyhlásila stav núdze v provincii Shefa, v ktorej sa nachádza hlavné mesto Port Vila, po tom, čo sa cez súostrovie v piatok prehnala ničivá tropická víchrica Pam.

Obavy o menšie ostrovy

Víchrica si vyžiadala najmenej šesť ľudských životov a zanechala za sebou rozsiahle materiálne škody. Uviedla to agentúra Reuters.

Zatiaľ nepotvrdené údaje hovoria o najmenej 44 obetiach. Humanitárni pracovníci, ktorí cez víkend začali s mapovaním škôd, sa obávajú, že počet obetí bude stúpať, nakoľko doteraz boli známe údaje len z oblasti okolo hlavného mesta. Obavy sú najmä o menšie odľahlé ostrovy.

Prezident požiadal o pomoc

Prezident ostrovnej krajiny Baldwin Lonsdale, ktorý je v súčasnosti v Japonsku na konferencii OSN k predchádzaniu škôd pri živelných pohromách, vyzval svet na pomoc spustošenej krajine.

"Dnes sa vám prihováram s veľmi ťažkým srdcom. Neviem, aký dopad mal v skutočnosti cyklón Pam na Vanuatu, nakoľko ešte nemáme potvrdené správy. V mene vlády a obyvateľov Vanuatu sa obraciam na globálne spoločenstvo, aby podalo pomocnú ruku v súvislosti s touto pohromou," citovala prezidenta spravodajská stanica CNN.

Zatvorili aj letisko

Životy ľudí na ostrovoch a práca humanitárnych pracovníkov sú komplikované skutočnosťou, že mnohé z ciest ostávajú neprejazdné kvôli popadaným stromom a obyvatelia sú odrezaní od dodávok pitnej vody a elektriny.

V hlavnom meste Port Vila je zatvorené i letisko. Úrady však dúfajú, že počas nedele sa podarí ho aspoň čiastočne sprístupniť pre lietadlá s humanitárnou pomocou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok