Princezné z Emirátov sa dostali pre krutosť pred súd

TA3 ČTK
13.5.2017 16:54

Belgický prokurátor žiada 18-mesačné väzenie pre osem princezien zo Spojených arabských emirátov, súdených v Bruseli za kruté zaobchádzanie so služobníctvom. Proces začal tento týždeň a rozsudok by mal byť známy v júni.

Princezné z Emirátov sa dostali pre krutosť pred súd
SITA/AP (Ilustračná fotografia)

Sluhovia jedli len zvyšky

Ako napísal denník La Derniere Heure, proces s obžalovanými, nazývanými v Belgicku princezné z hotela Conrad, je v Belgicku ostro sledovaný, pretože v ňom ide o neuveriteľný prípad moderného otrokárstva.

Šajcha Hamdi Nahjánová, sedem jej dcér a ich bývalý indický majordomus sú obvinení z neľudského zaobchádzania s personálom počas ich pobytu v Belgicku. Členovia vládnuceho rodu Nahjánov obývali v roku 2008 osem mesiacov štvrté poschodie najluxusnejšieho bruselského hotela, ktorý sa v tom čase volal Conrad.

Priviezli si so sebou asi 20 sluhov z rôznych krajín a niektorí z nich podali za kruté zaobchádzanie žalobu. Tvrdili, že boli pod dozorom strážcov, nesmeli sa vzdialiť z hotela, k jedlu mali zvyšky po princeznách a jedna uviedla, že nedostala nič jesť ani piť celé tri dni. Plniť príkazy museli byť pripravení 24 hodín denne.

Hrozí im väzenie aj pokuta

Pri prijatí do práce museli odovzdať pasy, spali spolu v jednej miestnosti aj ôsmi, pričom pre niektorých neboli k dispozícii ani matrace. Niektorí mohli spať len pri dverách do izieb princezien, aby mohli prísť čo najrýchlejšie.

Princezné súdia v neprítomnosti a podľa súdnych zdrojov im okrem väzenia hrozí aj pokuta, ktorá môže dosiahnuť hodnotu státisícov eur. Zo žalujúcich sa na súd tento týždeň dostavili dve osoby. "Keď som prišla, myslela som, že to je raj. Ale vzali mi pas a od tej chvíle som vymieňala plienky deťom. Nespala som nikdy v izbe, ale na chodbe. Izba slúžila ako prezliekareň pre deti," oznámila vo výpovedi jedna zo žien.

Bohaté rodiny a otrokárstvo

Obete požadovali až 7500 eur ako odškodné za morálnu ujmu a 50 eur za každý pracovný deň. Ich nároky mierne prekračujú milión eur, čo je pre vládnuci rod Spojených arabských emirátov nulová suma, ako poznamenali belgické noviny.

Žalobca Henri Funck pri piatkovom pojednávaní požiadal súd o potrestanie vinníkov 18 mesiacmi väzenia a pokutou 1,9 milióna eur. Obhajoba naopak žiada zbavenie viny, pretože podľa nej nesie právnu zodpovednosť spoločnosť Private Department, ktorá dohodla zamestnancom pracovné zmluvy. Rozsudok má byť vynesený 23. júna.

Ochrancovia ľudských práv z organizácie Human Rights Watch, ktorí proces sledujú, upozornili, že je nepravdepodobné, že by Spojené arabské emiráty vydali na výkon trestu členov kráľovskej rodiny. Bude však podľa nich aj tak významné, ak budú príslušníčky jedného z najbohatších klanov sveta verejne spojené s otrokárstvom. Bohaté rodiny v štátoch z oblasti Perzského zálivu často obviňujú z krutého zaobchádzania so služobníctvom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok