Naše diaľnice: nekonečný príbeh

ta3/Braňo Král
25.4.2024 12:58

Parlamentom prešiel zákon o strategických investíciách, ktorý má podľa rezortu dopravy skrátiť prípravu dôležitých projektov. Po novom ak vláda projekt určí za strategickú investíciu - teda napríklad výstavbu nemocnice či diaľnice skráti sa čas prípravných prác z približne 8 rokov na štyri. Opozícia však za tým vidí zadávanie zákaziek svojim známym.

Výstavba diaľnic na Slovensku je nekonečná sága, svojho času Robert Fico počas svojej prvej vlády hovoril o plynulom prejazde diaľnicou medzi Bratislavou a Košicami do roku 2010.

V roku 2024 je situácia taká, že pri tuneli Višňové, ktorý sa aktuálny zhotoviteľ zaviazal dokončiť v roku 2023, neskôr v 2024, sa skloňuje rok 2025.

Obchvat Ružomberka chcel mať ešte minister Počiatek hotový v 2017, dnes to vyzerá na koniec roka 2025. A posledná časť skladačky - úsek okolo Kraľovian je od začiatku stavebných prác ešte ďaleko. Stále kritickejšia situácia je pod Strečnom, kde je nevyhnutá čo najskoršia sanácia nebezpečného brala, pod ktorým denne prechádza až 40-tisíc vozidiel.

Vyspelé európske krajiny sa aj pod vplyvom znečisťovania ovzdušia snažia presvedčiť občanov na ekologickejšiu dopravu. Ľudia aby opustili svoj komfort áut, chcú pohodlné vlaky a rýchlejšiu prepravu. Nie sme síce v Japonsku či Francúzsku, kde vlaky idú bežne 300km/hod, ale aspoň už máme zopár úsekov, kde sa dá ísť 160km/hod.

Zrýchlenia celej trasy medzi Bratislavou a Košicami sa ale skoro nedočkáme, naopak, na niektorých úsekoch vlaky pre nepriaznivý stav koľají aj naďalej budú jazdiť výrazne obmedzenou rýchlosťou. O tom, či je svetielko na konci tunela, a nielen Višňového, hovoril moderátor Braňo Král s ministrom dopravy Jozefom Rážom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok