Študentke nepovolili ísť na WC, vysúdila viac ako milión dolárov

TA3 ČTK
27.1.2017 07:43

Bývalá študentka strednej školy v San Diegu v Kalifornii vysúdila od školských úradov 1,25 milióna dolárov za to, že jej učiteľka nedovolila odskočiť si na toaletu, ale prinútila žiačku uľaviť si do vedra.

Študentke nepovolili ísť na WC, vysúdila viac ako milión dolárov
SITA/AP

Pokus o samovraždu

O verdikte informovali miestne, celoštátne aj zahraničné médiá, vrátane webu britskej stanice BBC. Úrady najskôr odmietli odškodniť študentku pôvodne požadovanou čiastkou 25.000 dolárov za incident, ktorý sa odohral v roku 2012.

Dievča, ktoré má momentálne 19 rokov, tvrdí, že učiteľka jej počas vyučovania nedovolila odskočiť si na toaletu, hoci to naliehavo potrebovala. Namiesto toho jej nariadila, aby použila v šatni susediacej s triedou vedierko a to potom vyprázdnila do výlevky.

"Niečo také by sa nikdy nemalo stať štrnásťročnému dievčaťu, ktoré práve nastúpilo do školy!" rozhorčil sa advokát študentky Brian Watkins. Ponižujúci príkaz učiteľky podľa žaloby vystavil študentku posmeškom a oplzlostiam a privodil depresie. Dievča, ktoré muselo dvakrát zmeniť školu, sa pokúsilo o samovraždu. Aj po piatich rokoch stále podstupuje terapiu.

Dodatočné ospravedlnenie

Advokátka školského odboru naopak tvrdila, že učiteľka nemala v úmysle žiačku zahanbiť, ale pokúšala sa o alternatívne riešenie, pretože sa mylne domnievala, že počas skrátenej vyučovacej hodiny, trvajúcej len 25 minút, sú podobné prestávky prísne zakázané.

"Kvôli chybe v úsudku si učiteľka myslela, že je to dobrý nápad," vyhlásila Katheryn Martinová. Porota však okrem odškodného prisúdila dievčaťu tiež 41.000 dolárov na úhradu liečebných nákladov. "Samozrejme sme s rozsudkom nespokojní a zvážime v najbližších týždňoch, či sa odvoláme," uviedla hovorkyňa školského úradu Shari Winetová.

Učiteľka podľa právnika nebola nijako potrestaná, kým incident nezačali vyšetrovať úrady. Tie ju potom poslali na platené voľno a do školy sa už nevrátila. Škola sa dievčaťu a jej matke dodatočne ospravedlnila a tiež objasnila, že je povolené si odskočiť na toaletu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok