Matovičovci chcú odobrať aktívnym politikom vojenské hodnosti

TA3 TASR
23.1.2017 12:19

Politici, ktorí získali vojenské hodnosti počas aktívneho pôsobenia v politike, by o ne mali automaticky prísť. Dosiahnuť to chce hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré plánuje predložiť novelu zákona o brannej povinnosti upravujúcu udeľovanie vojenských hodností aktívnym politikom.

Matovičovci chcú odobrať aktívnym politikom vojenské hodnosti
SITA/Marko Erd

Návrhom reaguje na udelenie vojenských hodností, ktoré dostali napríklad premiér Robert Fico či predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Polepšili si o niekoľko stupňov. "Predložíme novelu tak, že automaticky odoberie hodnosti, ktoré boli amorálne v posledných rokoch udelené aktívnemu politikovi. Naša novela sa bude týkať všetkých politikov, ktorí počas aktívneho pôsobenia v politike si nechali pofidérne zvýšiť vojenskú hodnosť. Všetkých ich zákonom degradujeme," povedal na tlačovej konferencii líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Novelou by sa teda mali anulovať rozhodnutia ktoréhokoľvek ministra, ktorý povýšil aktívneho politika. Poslanec Eduard Heger z hnutia doplnil, že návrh bude vychádzať z pravidiel, ktoré sú určené pre aktívnych vojakov.

"Chceme priniesť jednoznačné určenie, ako majú byť vojaci v zálohe povyšovaní. Pretože toto momentálne ošetrené nie je. Dôležité je, aby vojaci v zálohe neboli nejako preferovaní. Ak vojak v profesionálnej armáde môže byť povýšený nanajvýš o jeden stupeň, tak rovnako by to malo platiť aj pre vojakov v zálohe," vysvetlil Heger. Právna norma nemá bez podpory koalície šancu na úspech. OĽaNO-NOVA o návrhu s koaličnými stranami nerokovalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok