Krajcer: Smer je európsky unikát, vodu káže, víno pije

TASR, TA3
2.10.2011 15:03

Opozičný Smer-SD je jedinou stranou v Európe, ktorá odmieta hlasovať v súlade so svojím názorom. V dnešnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to uviedol minister kultúry za SaS Daniel Krajcer.

Krajcer: Smer je európsky unikát, vodu káže, víno pije

"Je to hanebný postup. Smer je európsky unikát, nechce hlasovať, aj keď je za. Toto politikárčenie je absurdné. Smer vodu káže a víno pije," upozornil Krajcer. Zároveň zopakoval, že SaS nepodporí euroval v súčasnej podobe. "Možno je to zvláštne, ale my ako strana chceme hlasovať v súlade s naším názorom. Sme pripravení diskutovať a hľadať riešenie, aby zo Slovenska neodišlo ani euro. Nemáme ale ambíciu za každú cenu blokovať ostatných 16 krajín eurozóny," uistil.

Čo je obsahom kompromisného návrhu, ktorý SaS ponúkla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), nepovedal. Nechcel ani naznačiť, či sa rokovania k dohode aspoň približujú. "Zatiaľ žiadna dohoda neexistuje a ak nie je dohoda, tak je zbytočné to komentovať," povedal Krajcer. Upozornil, že SaS nie je jediná v Európe, kto euroval nepodporuje. "Aj v Nemecku boli vo vládnych stranách poslanci, ktorí to nepodporili," argumentoval.

Proti eurovalu je aj opozičná SNS. Jej podpredseda Rafael Rafaj zdôraznil, že národniari nemienia podporovať nezodpovedné štáty. Podľa jeho slov nie je potrebné kráčať po ceste len preto, že tam kráča nejaký dav. "A ten tam kráča len preto, lebo nemecké a francúzske banky sú v problémoch," vysvetlil podľa neho skutočné dôvody navyšovania eurovalu.

Podľa Rafaja je každému jasné, že tu ide o vyhodenie slovenských peňazí. "To len politici sľubujú, že teraz ide len o záruky, ale príde aj na plnenie," varoval. SNS vidí riešenie súčasného krízového stavu v zmene celkového systému. "Politici si to musia zmeniť v hlave. EÚ šetrí a 2. augusta v Kongrese USA navýšili dlhový strop. Takto sa problémy neriešia, sme v jednej špirále. Nech Grécko vystúpi z eurozóny," apeloval Rafaj a ocenil postoj SaS, ktorá si drží svoje odmietavé pozície.

Podobne ako liberáli aj SNS je presvedčená, že euroval je len drahé kupovaniu času a neúmerná záťaž pre Slovensko. SaS však odkázal, že už pol roka plní vo vláde úlohu, akú mala SNS v druhej polovici vlády Roberta Fica. "Stali ste sa fackovacím panákom, neprešli vám viaceré zákony. Nie je to teda len o eurovale," upozornil.

Krajcer tiež zopakoval postoj SaS, že spájanie hlasovaní o eurovale a dôvere vláde nemá nijaký zmysel. Zároveň deklaroval, že liberáli sú stabilnou súčasťou vlády, výrazne proreformnou stranou a chcú byť naďalej členmi tejto koalície. "Je normálne, že máme v koalícii občas témy, na ktorých sa nezhodneme, napr. štátne občianstvo. Most-Híd má iný názor, my chápeme, že je to pre nich zásadná otázka. Rešpektujeme to, netlačíme ich do niečoho, čo nie je v súlade s ich názorom," argumentoval.
Krajcer vidí nádej, že vládna štvorka bude pokračovať aj po hlasovaní o eurovale. "Ak bude rešpektované naše stanovisko a ak budú pokračovať rokovania, šanca tu je," uistil. V diskusii bude SaS a premiérka pokračovať dnes večer. Čo presne liberáli očakávajú, Krajcer nepovedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok