V talianskom hoteli hľadajú obete, zasypala ho obrovská lavína

TA3 TASR ČTK
19.1.2017 09:15

Štvorposchodový hotel v talianskom regióne Abruzzo zasypala obrovská lavína, ktorú zrejme vyvolala séria zametrasení. Záchranári sa pre zlé počasie dlho nemohli do hotela dostať. Zachránili už prvých ľudí a našli aj niekoľko obetí. Počas prehľadávania zasypaného hotela panujú obavy, že ich bude oveľa viac.

Už najmenej štyroch mŕtvych našli záchranári v talianskom hoteli Rigopiano na úpätí pohoria Gran Sasso, ktorý po zemetraseniach zasypala mohutná lavína. Tri telá sa podarilo vyslobodiť, štvrté zatiaľ zostalo v troskách, informovala s odvolaním sa na políciu agentúra ANSA. Skazu prežili najmenej dvaja ľudia.

Medzi pohrešovanými sú aj cudzinci. V zasypanej budove sú traja Rumuni a podľa niektorých talianskych médií aj Nemci a Švajčiari, väčšina z pohrešovaných sú však Taliani.

Údaje o počte nezvestných sú rôzne. Denník La Stampa hovorí o troch desiatkach, podľa denníka Corriere della Sera ich je 27. Hovorca talianskej hasičskej brigády Luca Cari agentúre AFP povedal, že nezvestných je okolo 25 ľudí. "Situácia je dramatická," povedal Cari, podľa ktorého doteraz záchranári nezaznamenali v zasypanom hoteli známky života. Záchranné práce sú podľa neho veľmi náročné. "Sú tam tony snehu, ale aj kmene stromov a trosky," uviedol.

Dvoch mužov, ktorí neboli v okamihu pádu lavíny priamo v budove hotela, našli záchranári podchladených. "Videl som padať horu," povedal denníku Corriere della Sera jeden z preživších, ktorému lavína v hoteli pochovala manželku a dve deti.

Séria zemetrasení, ktoré zrejme lavínu spustili, mala centrum 90 kilometrov severovýchodne od Ríma. Najväčšie škody hlásili z provincií L'Aquila a Teramo, ktoré sa nachádzajú v oblasti pohoria Gran Sasso, kde otrasy uvoľnili niekoľko lavín. Otrasy ľudia pocítili aj v Ríme a Florencii.

Hostia boli na odchode

Hostia mali v momente pádu lavíny zbalené batožiny a budovu na úpätí pohoria Gran Sasso sa chystali opustiť. Museli však počkať, kým snežný pluh odstráni sneh, ktorý zablokoval prístupovú cestu. Talianskym médiám to povedal Quintino Marcella, priateľ a zamestnávateľ jedného z dvoch preživších, kuchára Giampiera Pareteho, ktorý bol v hoteli s rodinou na dovolenke. "Giampiero a všetci ostatní hostia zaplatili a zhromaždili sa na recepcii. Boli pripravení odísť, akonáhle dorazí snežný pluh," povedal Marcello. Hosťom podľa neho pred tým povedali, že pluh odhrnie sneh z cesty do 15. hodiny, následne sa jeho príchod posunul na 19. hodinu. "Mali už pripravené kufre, všetci hostia chceli odísť," dodal.

"Som nažive, pretože som išiel do auta, aby som vzal lieky svojej žene, ktorú bolela hlava," povedal Parete záchranárom. Keď sa obrátil k budove, videl "padať na hotel horu". Lavína pochovala aj jeho, podarilo sa mu však zachrániť vlastnými silami. Parete podľa svojich slov našiel ďalšieho muža, ktorý lavínu prežil. Spoločne zavolali Pareteho priateľovi Marcellovi. "V hoteli sú moje dve deti a manželka," povedal mu Parete.

Marcello sa pokúsil zalarmovať políciu a úrady, ale nikto mu vraj neveril. "Z úradu sa vyjadrili, že to nie je pravda, pretože v hoteli je vraj všetko v poriadku," uviedol Marcello. Podľa neho ho vážne začali brať až po niekoľkých telefonátoch a pomoc dorazila až dve hodiny po páde lavíny. Prví záchranári sa na miesto nešťastia museli dostať na lyžiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok