Slovenský dokument sa stal absolútnym víťazom na Bali

16.1.2017 10:00

Dokumentárny film Sedem hriechov civilizácie, autorskej dvojice Ľubomír Viluda a Ivan Kršiak sa stal absolútnym víťazom na medzinárodnom filmovom festivale World Documentary Awards v Indonézii.

Slovenský dokument sa stal absolútnym víťazom na Bali

Autori filmu si na slávnostnom ceremoniály 13. januára v hlavnom meste Denpasar na ostrove Bali prebrali aj ďalšie dve ceny, Platinum Award v kategórii dlhometrážny dokumentárny film a Gold Award za najlepší zvuk.  World Documentary Awards je sesterským festivalom World Film Awards, ktorý spolupracuje s najväčším reťazcom kín v Indonézii a Sedem hriechov civilizácie by sa tak mal premietať v kinách po celej Indonézii.

bali-2_0a000002-d68f-10b8.jpg

Okrem festivalových ocenení získal film aj pozvania na ďalšie festivaly v Indii, Brazílii či Spojených štátoch Amerických. Dokumentárny film Sedem hriechov civilizácie rozpráva o strete dvoch odlišných svetov a civilizačných hriechoch, ktoré nezvratne ovplyvňujú naše životy.

Slovenskí dokumentaristi film nakrúcali počas uplynulých štyroch rokov najmä v Keni, ale hlavnými hrdinami filmu sú najmä Slováci, ktorí v Keni našli svoj trvalý či prechodný domov, alebo do tejto africkej krajiny prichádzajú ako turisti. Sú tak konfrontovaní s teroristickými útokmi či klimatickými zmenami, ktoré už nie sú len problémom budúcnosti.  Navyše, Európou sa prevalila migračná vlna tsunami a nastal problém. Dnes je to náš spoločný problém. Film tak hľadá odpovede na otázky, čo môžeme urobiť, aby títo migranti mohli a hlavne chceli zostať doma,  tam pracovať a žiť lepšie ako doteraz.

Dokument Sedem hriechov civilizácie už začiatkom januára tohto roka získal v Los Angeles cenu Award of Recognition v kategórii dlhometrážnych dokumentárnych filmov na filmovom festivale Hollywood International Independent Documentary Awards. Slovenskí diváci si ho budú môcť v tomto roku pozrieť  v televíznom vysielaní, keďže film vznikol v koprodukčnej spolupráci z RTVS s podporou Audiovizuálneho fondu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok