Vo Wengene prekvapili nové mená, Žampa bodoval v kombinácii

TA3 TASR SITA
13.1.2017 16:12

Obrovským prekvapením sa skončili piatkové preteky v alpskej kombinácii v rámci Svetového pohára zjazdárov vo švajčiarskom Wengene. Stupne víťazov priniesli samé nové tváre v historickom kontexte na pretekoch tohto rangu.

Hintermann prvýkrát na pódiu v SP

V kombinácii slalomového kola a skráteného zjazdu na slávnom Lauberhorne zvíťazil Švajčiar Niels Hintermann s náskokom 26 stotín sekundy pred Francúzom Maxencem Muzatonom a Rakúšanom Fredericom Bertholdom (+0,35). Vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky sa wengenskí organizátori rozhodli prehodiť klasické poradie súťaží a slalom tentoraz predsunuli pred zjazd.

Víťazný 21-ročný Hintermann doteraz nielenže nikdy nestál na pódiu v pretekoch SP, ale jeho najlepším výsledkom bolo 21. miesto zo zjazdu v Chamonix z februára tohto roku. Ani celkovo druhý Muzaton a tretí Berthold sa nikdy predtým nevošli do elitnej desiatky v pretekoch Svetového pohára.

Slovenský reprezentant Adam Žampa v náročných podmienkach za hustého sneženia a v silnom vetre obsadil 24. miesto s odstupom 3,22 s na víťaza. Starší zo Žampovcov rozbehol piatkové preteky solídne, po slalomovej časti mu patrila piata priečka. Zjazd mu však nevyšiel podľa predstáv. Výsledkom síce bolo štvrté bodované umiestnenie v tejto sezóne, ale reálne za jeho možnosťami.

Slalomový líder skončil siedmy

Vytrvalé sneženie a rozbíjajúca sa trať vo Wengene spôsobili, že z prvej desiatky zo slalomu zostali takto vysoko v konečných výsledkoch iba dvaja pretekári. Slalomový líder Justin Murisier skončil siedmy a jeden z favoritov na celkový triumf Francúz Alexis Pinturault sa v súčte oboch jázd objavil až na 20. priečke.

Podľa neoficiálnych prepočtov mu to však stačilo na obhajobu celkového triumfu v hodnotení alpskej kombinácie vo Svetovom pohári, keďže táto disciplína "univerzálnosti" mala v tomto ročníku v SP medzi mužmi iba dvojnásobné zastúpenie - okrem Wengenu sa o body bojovalo aj na sklonku kalendárneho roka 2016 v Santa Caterine.

Adam Žampa obsadil v celkovom hodnotení 23. priečku so ziskom 21 bodov, keď predtým v Santa Caterine skončil sedemnásty.

Kombináciu vo Wengene absolvoval aj Andreas Žampa. V slalomovej časti s číslom 59 si po viacerých rizikových momentoch, keď bol na hrane vypadnutia, napokon vyjazdil 24. priečku. V zjazde sa tesne pred ostrou cieľovou zákrutou rovnako nevyhol chybe, ale napokon záver ustál a v cieli ho po dojazde všetkých pretekárov klasifikovali na prvom nebodovanom - 31. mieste. Mladší zo Žampovcov nevylepšil svoje kariérne maximum z kombinácie, ktorým bolo 23. miesto z rakúskeho Kitzbühelu 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok