Útočník z klubu v Istanbule je na úteku, väčšina obetí boli cudzinci

TA3 ČTK TASR
1.1.2017 16:38

Najmenej 39 mŕtvych a 69 zranených si podľa doterajších oficiálnych informácií vyžiadal nočný útok v Istanbule na diskotéke v klube Reina, kde stovky ľudí slávili príchod nového roka.

Na mieste zanechal zbraň

K masakre sa zatiaľ nikto neprihlásil a útočník je stále na úteku. Turecké úrady na atentát uvalili informačné embargo a povolili domácim médiám zverejňovať len oficiálne vyjadrenia vládnych predstaviteľov.

Turecké úrady identifikovali 38 z 39 obetí útoku. Je medzi nimi 27 cudzincov. Informovala o tom agentúra Anadolu s odvolaním sa na anonymný zdroj z tureckého ministerstva spravodlivosti. Agentúra informovala, že medzi obeťami je 11 Turkov a jeden občan s turecko-belgickým občianstvom.

Sedem osôb pochádza zo Saudskej Arábie. Po troch obetiach hlásia Libanon a Irak. Tunisko, India, Maroko a Jordánsko prišli pri útoku o dvoch svojich občanov. Medzi obeťami sú ďalej občania Kuvajtu, Kanady, Izraela, Sýrie a Ruska. Jednu osobu sa zatiaľ podľa agentúry nepodarilo identifikovať.

Z informácií, ktoré má v súčasnosti k dispozícii Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nevyplýva, že by medzi obeťami krvavého útoku v tureckom Istanbule boli aj Slováci.

 


Postupne odhaľujú dôkazy

Guvernér istanbulskej provincie Vasip Şahin hovoril o jedinom strelcovi, ktorý automatickou útočnou puškou najprv zastrelil policajta a ďalšieho človeka pred vchodom do veľkého klubového areálu a potom náhodne pálil po ľuďoch vnútri.

"Divoko a nemilosrdne strieľal na nevinných, ktorí jednoducho prišli oslavovať Nový rok a pobaviť sa," povedal novinárom guvernér, podľa ktorého išlo o "teroristický útok". Pred svojím útekom zanechal na mieste činu zbraň. Uviedol to turecký premiér Binali Yildirim.

Odmietol tiež skoršie špekulácie, že útočník mal na sebe kostým Santa Clausa. Podľa premiéra začínajú turecké úrady postupne odhaľovať dôkazy súvisiace s útokom v nočnom klube.

Erdogan vyzval k jednote

Klub Reina patrí k luxusným podnikom, leží v európskej časti mesta a chodia do neho bohatí miestni aj cudzinci. Streľba sa začala asi polhodinu pred stredoeurópsku polnocou. V okamihu masakru bolo vnútri okolo 700 ľudí a niektorí sa snažili zachrániť skokom do chladných vôd Bosporu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan útok označil za pokus vyvolať v krajine chaos a vyzval Turkov k jednote. Turecku posielajú prejavy sústrasti politici z celého sveta. Ruský prezident Vladimir Putin v kondolenčnom vyhlásení uviedol, že si možno ťažko predstaviť cynickejší zločin než vraždu nevinných civilistov oslavujúcich nový rok.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová považuje za neľudské útočiť na oslavujúcich ľudí. Americký prezident Barack Obama ponúkol Turecku pomoc.

"Strašný začiatok roka 2017 v Istanbule. Súcítim s rodinami obetí tohto odporného zločinu," napísal na Twitteri český minister zahraničia Lubomír Zaorálek. Letisko funguje bez obmedzenia, ale ľudia majú počítať s prípadnými policajnými kontrolami. Obmedzujúce odporúčanie platí aj pre ďalšie časti Turecka.

Streľba v tureckom nočnom klube bola podľa predsedu Snemovne Jána Hamáčka a šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska odporným zločinom. Podobným útokom je podľa nich potrebné predchádzať okrem iného spoluprácou tajných služieb. Podľa predsedu STAN Petra Gazdíka aj Hamáčka ale žiadne z opatrení proti terorizmu nebudú nikdy stopercentne účinné.

Nepomohla ani zvýšená bezpečnosť

Útoku nezabránila ani okolnosť, že v najväčšom tureckom meste boli vyhlásené prísne bezpečnostné opatrenia pre riziko teroristických útokov a nad bezpečím silvestrovských a novoročných osláv bdelo približne 17.000 policajtov. Agentúra AFP pripomenula sériu predchádzajúcich atentátov, pripisovaných radikálnej organizácii Islamský štát, alebo separatistom zo Strany kurdských pracujúcich.

BBC sa zmienila aj o nedávnej vražde ruského veľvyslanca v Ankare Andreja Karlova, ktorého zastrelil turecký policajt označujúci svoj čin ako pomstu za ruské bombardovanie sýrskeho Aleppa.

Minulý mesiac pri dvoch explóziách pri futbalovom štadióne istanbulského klubu Besiktas zahynulo 44 ľudí. K útoku sa prihlásila radikálna kurdská skupina.

Výbuchy a streľba na istanbulskom letisku si koncom júna vyžiadali životy 45 ľudí. Podľa úradov stál zo týmto atentátom Islamský štát a traja páchatelia pochádzali z krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok