Rus po rokoch vypátral vraha svojho predka, dostal ocenenie

TA3 ČTK
22.12.2016 06:47

Sibírčan z Tomsku, ktorý po rokoch dokázal vypátrať v radoch sovietskej tajnej polície vraha svojho predka, získal tohtoročnú cenu Občianska iniciatíva, zriadenú nadáciou niekdajšieho ruského ministra financií Alexeja Kudrina.

Rus po rokoch vypátral vraha svojho predka, dostal ocenenie
SITA/AP

Ozvala sa mu vnučka tajných

Denis Karagodin pri preberaní ceny poznamenal, že jeho bádanie, vedené od roku 2012, ani nemožno považovať za iniciatívu.

Za ňu skôr považuje to, že sa mu ozvala vnučka jedného z "tajných", ktorí v januári 1938 jeho pradedka Stepana, obvineného zo špionáže, zastrelili, a požiadala ho o odpustenie.

"Cieľom môjho listu je jednoducho povedať, že teraz viem o tak hanebnej stránke v dejinách našej rodiny a že som plne na vašej strane," napísala vnučka pracovníka ministerstva vnútra Nikolaja Zyrjanova Julija. Práve tá si podľa Karagodina zaslúži cenu.

Zverejnili tajnú databázu

Najstaršia ruská mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Memorial minulý mesiac na internete zverejnila databázu desaťtisícok pracovníkov bývalej sovietskej tajnej služby NKVD, ktorí v obávanej represívnej organizácii pôsobili v rokoch 1935-39, kedy vrcholili krvavé represie Josifa Stalina.

Pozostalí po obetiach stalinizmu sa tak môžu ľahšie dopátrať k údajom o mučiteľoch a vrahoch svojich predkov. Kremeľ sa k zverejneniu doteraz utajovaných dát postavil rezervovane.

Úrady už skôr zaradili Memorial, v ktorého vedení svojho času pôsobili najslávnejšie osobnosti sovietskeho disentu na čele s Andrejom Sacharovom, na zoznam "zahraničných agentov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok