Nemecko pátra po útočníkovi, za informácie ponúka štedrú odmenu

TA3 TASR ČTK
21.12.2016 06:25

Nemecká polícia pátra v súvislosti s pondelkovým útokom v Berlíne po podozrivom Tunisanovi. V dvoch berlínskych bytoch urobila razie, muža však nenašla. Za informácie, ktoré by ho pomohli chytiť ponúka odmenu 100 tisíc eur.

Chceli ho deportovať z krajiny

Na podlahe v kabíne kamiónu, ktorým neznámy útočník vošiel na vianočný trh v Berlíne a zabil 12 ľudí, sa našli dokumenty o dočasnom povolení na pobyt písané na Tunisana menom Anis Amri. Polícia pripustila, že pracuje aj s možnosťou, že môže ísť o falošnú stopu.

Muža nemecké úrady preverovali už skôr a to pre podozrenie z príprav série násilných protištátnych činov. Uviedol to na tlačovej konferencii minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Ralf Jäger. Podľa Jägera imigračné úrady v Nemecku jeho žiadosť o azyl zamietli už v júni a mal byť deportovaný z krajiny, chýbali však potrebné doklady z tuniskej strany.

Tunisan mal zatiaľ povolenie na dočasný pobyt v Nemecku. "Stále sa nedokázalo, že by bol páchateľom. Dosiaľ sa našli iba jeho doklady," povedal Jäger.
Muž, ktorého doklady sú podľa nemeckých médií vydané na meno Anis Amri, mal podľa Jägera vystupovať pod najmenej štyrmi menami či prezývkami. Zdržiaval sa v spolkových krajinách Severné Porýnie-Vestfálsko, Bádensko-Württembersko a neskôr od februára tohto roku v Berlíne. Muža na území Nemecka opísal ako "vysoko mobilného". Do Nemecka prvýkrát pricestoval v júli 2015.

Rozšírili pátranie

Tunisana nemecké tajné služby označili pojmom "Gefährder" (nebezpečný pre ostatných), pod ktorým sa chápe osoba schopná kedykoľvek spáchať teroristický čin. Vyšetrovatelia evidujú celkovo 549 takýchto potenciálnych teroristov.

Pátranie po tomto mužovi už nemeckí vyšetrovatelia rozšírili z Nemecka na celý schengenského priestoru. V tejto súvislosti už vydali na muža zatykač. Uviedol to na tlačovej konferencii nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere. Do policajnej operácie v Severnom Porýní-Vestfálsku sa zapojilo okolo 150 policajtov, jej výsledky zatiaľ nie sú známe.

Nemecko navyše ponúka odmenu 100.000 eur za informácie, ktoré povedú k  jeho dolapeniu. Anis Amri je priemerného vzrastu a má priemernú váhu. Oči má hnedé a vlasy čierne. Prokuratúra zároveň varuje, že podozrivý môže byť ozbrojený a nebezpečný.

Vždy sa usmieval a bol šťastný

Tuniská protiteroristická policajná jednotka prehľadala dom a vypočúvala rodinu hľadaného Anisa Amriho. Rodina 24-ročného muža z provincie Kairouan potvrdila, že s ním nebola v pravidelnom kontakte od roku 2010, keď počas povstania v Tunisku odišiel z domova.

Súrodenci podozrivého neveria v jeho vinu. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá hovorila s Amriho bratom a sestrou, obaja sa vyslovili proti terorizmu. "Keď som fotku svojho brata uvidel v médiách, nemohol som uveriť vlastným očiam," povedal Amriov brat Abdal Kadir.

"Nemôžem uveriť, že ten čin spáchal on," dodal. "Nikdy sme nemali pocit, že je niečo zle," povedala Amriho sestra Nadžúa. "Boli sme v kontakte cez facebook, vždy sa usmieval a bol šťastný," uviedla.

V kabíne došlo k súboju

Podľa zistení, ktoré prinieslo internetové vydanie denníka Bild, bol poľský vodič nažive až do chvíle, keď zatiaľ neznámy terorista nasmeroval kamión medzi návštevníkov vianočných trhov na námestí Breitscheidplatz.

Nemenovaný vyšetrovateľ, ktorého Bild citoval, je presvedčený, že v kabíne došlo k súboju, pričom útočník bodol Poliaka viackrát nožom, pretože sa snažil zasiahnuť do riadenia, aby zachránil životy ľudí. Po tom, ako vozidlo zostalo stáť medzi stánkami, páchateľ kamionistu zastrelil a ušiel.

Nemecká rozhlasová stanica RBB medzitým informovala, že poľská polícia začala vyšetrovať usmrtenie Lukasza Urbana ako prípad vraždy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok