Činnosť finančnej správy preverí poslanecký prieskum, NKÚ aj Úrad vlády

TA3, TASR
16.2.2012 18:49

Členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet dnes jednomyseľne schválili poslanecký prieskum na Daňovom úrade Bratislava, o ktorý zažiadali pracovníci tejto inštitúcie.

Činnosť finančnej správy preverí poslanecký prieskum, NKÚ aj Úrad vlády
SITA

Prieskum sa uskutoční už v piatok (17. 2.). Zákonnosť postupov na Finančnej správe (FS) SR má takisto preveriť predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ako aj vedúci Úradu vlády SR. "Výbor žiada vedúceho Úradu vlády SR, aby vykonal okamžitú kontrolu vo Finančnej správe SR," konštatoval predseda výboru Jozef Kollár (SaS).

Na dnešnom mimoriadnom rokovaní výboru vystúpila aj pracovníčka daňovej správy Zuzana Nerušilová. Ako upozornila, daňová správa je pre nefungujúci nový informačný systém v kolapse. Podľa nej pracovníci zodpovední za spracovanie daňových priznaní či za vrátenie nadmerných odpočtov daní vykonávajú mnohé činnosti ručne. Zamestnanci zodpovední za správu daní takisto nemajú prístup k potrebným registrom daňových subjektov, čo znemožňuje kontrolu údajov a môže viesť k vysokej chybovosti. "Snažia sa robiť, ale za výkon roboty nemôžu zodpovedať," upozornila Nerušilová.

Podľa jej informácií bol 9. januára tohto roka odstavený starý systém, pričom odvtedy nemajú zamestnanci daňovej správy prístup k funkčnému informačnému systému. Štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Vladimír Tvaroška oponoval, že nový systém je v procese zavádzania. "Migrácia na nový informačný systém je problematická. Hovorím, že keď nabehne nový informačný systém, tak bude lepší ako starý," vyhlásil Tvaroška a dodal, že do konca februára bude nový systém funkčný.

Rezort financií vidí pôvod problémov v nedostatočnej spolupráci firmy Novitech pri vytváraní nového systému. Ministerstvo preto na firmu plánuje podať žalobu. Spoločnosť však takisto uvažuje o právnych krokoch, nakoľko podľa jej generálneho riaditeľa Jozefa Baluna MF nezazmluvnilo všetky objednané činnosti. Novitech preto odmietol vykonať migráciu dát zo starého systému do nového.

Podľa opozičného poslanca NR SR za Smer-SD Jána Počiatka poskytoval štát daňovým subjektom nadmerné odpočty DPH v rozpore so zákonom, nakoľko pracovníci nemohli vykonať všetky potrebné kontrolné kroky. "Neviete zagarantovať, že štát o nič neprišiel, pretože systém je nefunkčný. Vy ste vlastne uviedli štátnu správu do doby kamennej," povedal Počiatek na adresu rezortu financií a Finančného riaditeľstva (FR) SR, ktoré od nového roka vykonáva správu daní.

Ako ďalej informovala Nerušilová, pracovníci daňových orgánov odmietajú niesť zodpovednosť za chyby, ktoré môžu vzniknúť bez podpory funkčného a spoľahlivého informačného systému. "Každý vedúci sa bojí o svoje miesto, takže ide do ručných vratiek, aj keď poruší zákon," upozornila Nerušilová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok