OSN chce monitorovať evakuácie v Aleppe a zabrániť zverstvám

TA3 TASR
19.12.2016 17:32

Bezpečnostná rada OSN schválila jednomyseľne rezolúciu, ktorá vyzýva na monitorovanie evakuácií z východného Aleppa svetovou organizáciou a inými inštitúciami a zároveň žiada, aby generálny tajomník OSN neodkladne konzultoval so Sýriou a inými stranami okamžité vyslanie pozorovateľov.

Dokument je podľa Francúzska kľúčovým pre zabránenie "masovým zverstvám" páchaným sýrskymi ozbrojenými silami vrátane milícií.

Ide o kompromisný návrh rezolúcie, na ktorom sa po vyše troch hodinách rozhovorov za zatvorenými dverami dohodli Francúzsko a Rusko. Moskva totiž nesúhlasila s prvotným francúzskym návrhom a predložila vlastný návrh rezolúcie. Výhrady nemala k samotnému vyslaniu pozorovateľov, chcela však, aby pred vyslaním absolvovali riadnu prípravu.

Dohodnutý kompromisný text tiež požaduje, aby všetky strany umožnili OSN a jej partnerským organizáciám bezpodmienečný a okamžitý prístup do oblasti, aby mohli poskytovať humanitárnu pomoc a zdravotnú starostlivosť, a aby "brali ohľad a ochraňovali všetkých civilistov v Aleppe i v celej Sýrii".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok