Francúzski poslanci opäť schválili predĺženie výnimočného stavu

TA3 TASR
14.12.2016 08:59

Poslanci Národného zhromaždenia, dolnej komory francúzskeho parlamentu, schválili ďalšie predĺženie výnimočného stavu vyhláseného po vlaňajších novembrových teroristických útokoch, až do 15. júla 2017.

Toto opatrenie musí ešte schváliť aj horná komora parlamentu, ktorá sa ním bude zaoberať vo štvrtok. Za predĺženie výnimočného stavu, ktoré vláda zdôvodnila pretrvávajúcim zvýšeným rizikom útokov džihádistov, bolo 288 poslancov, proti hlasovalo 32 zákonodarcov Ľavicového frontu, Republikánov a zelení.

Ide o piate predĺženie od útokov z 13. novembra 2015, ku ktorým došlo v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis a vyžiadali si 130 mŕtvych. Výnimočný stav, najdlhšie trvajúci od tzv. Alžírskej vojny, tak bude platiť aj počas dvojkolových prezidentských volieb, ktoré sa budú konať v apríli a v máji, ako aj počas júnových parlamentných volieb.

Polícii poskytuje rozšírené právomoci, napríklad môže robiť domové prehliadky alebo zatýkať podozrivé osoby bez súdneho príkazu. Ľudskoprávne organizácie to však kritizujú a spochybňujú účinnosť tohto opatrenia.

V súčasnosti je v domácom väzení 90 ľudí. Celkovo sa uskutočnilo 4200 domových prehliadok, po ktorých nasledovalo 19 konaní za členstvo v teroristickej organizácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok