Rokovanie o parkovaní v Košiciach sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia

TA3 TASR
12.12.2016 13:46

Košickí poslanci schválili zmeny vo všeobecne záväznom nariadení o parkovaní. Od nového roka sa znížia ceny aj platnosť rezidentských kariet. Rozsah zóny plateného parkovania však zostane nezmenený.

Začiatok rokovania sa niesol v búrlivej atmosfére. Do rokovacej sály prišli aj aktivisti, ktorí ešte pred mesiacom odovzdali na magistráte petíciu so 17-tisíc podpismi za zmenu súčasného systému parkovania. Na celý priebeh dozerali desiatky mestkých aj štátnych policajtov, ktorí púšťali občanov do rokovacej sály po bezpečnostných prehliadkach. 

Aktivisti v petícii žiadali zrušenie parkovacích zón v meste, zníženie ceny za rezidentskú kartu z 35 na päť eur a vytvorenie mestského podniku, ktorý bude parkoviská spravovať a vyberať poplatky za parkovanie. Zastupiteľstvo napokon schválilo zníženie ceny parkovacej karty v rezidentskej lokalite z 35 eur na 20 eur. Pre podnikateľov sa cena zníži z 300 eur na 150 eur, ak ide o fyzickú osobu.

V búrlivej atmosfére

Petíciu podľa slov Rašiho nemusel predložiť na rokovanie, keďže nebola adresovaná MsZ, ale jemu ako primátorovi. "Mohol som ju vybaviť aj sám, ale aby to nebolo zámienkou na ďalšie nepokoje v našom meste, som sa rozhodol ju predložiť. Petícia bola vzatá na vedomie tak, ako bývajú riešené petície na celom Slovensku," dodal.

Pri hlasovaní neprešiel návrh opozičného poslanca Marcela Gibódu, aby zastupiteľstvo vyhovelo petícii v zmysle jej požiadaviek. Na výsledok hlasovania následne reagoval pre novinárov predseda petičného výboru Igor Petrovčik. "Vyjadrujem hlboké znepokojnenie nad tým, ako poslanci pristúpili k tomuto hlasovaniu," konštatoval. Vziať petíciu na vedomie bola podľa neho najhoršia možnosť, ako s ňou zastupiteľstvo mohlo naložiť. Zmätočnosť v petícii odmietol. "My po dnešku nekončíme a naďalej budeme počúvať a hájiť názor občanov," dodal.

Medzi prvými bodmi rokovania boli okrem petície občanov aj návrh zmien všeobecne záväzného nariadenia o parkovaní, ako aj návrh opozičného poslanca Ota Žarnaya na zrušenie rezidentských lokalít, o ktoré sa spoplatnené parkovanie v meste rozšírilo k 1. júlu tohto roku.

Začiatok rokovania MsZ prebiehal v búrlivej atmosfére. Na zasadnutie prišli občania nespokojní so systémom parkovania účinným od 1. júla. Opozičný poslanec Jaroslav Polaček predložil na úvod návrh na presadenie námestníčky primátora Renáty Lenártovej do poslednej rady pre poslancov "z dôvodu neúctivého správania" voči občanom mesta Košice. Zdôvodnil to jej poznámkami z minulého zasadnutia zastupiteľstva. Primátor Richard Raši reagoval, že hlasovanie o tomto návrhu by bolo v rozpore s rokovacím poriadkom.

Rokovanie sprevádzajú na odporúčanie polície bezpečnostné opatrenia, vrátane zrušenia stránkových hodín magistrátu. Polícia púšťala občanov do rokovacej sály cez koridory a po bezpečnostných prehliadkach. Rokovacia sála má celkovú kapacitu 624 miest na sedenie. Okrem poslancov, starostov či pracovníkov magistrátu je pre verejnosť vyčlenených takmer 400 miest. Po začiatku rokovania boli takmer všetky zaplnené. Po prerokovaní bodov o parkovaní už boli takmer všetky tieto miesta prázdne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok