V Turecku po krvavých víkendových útokoch zadržali desiatky ľudí

TA3 TASR
12.12.2016 11:31

Počet obetí výbuchov, ku ktorým došlo v tesnej blízkosti futbalového štadióna v Istanbule, stúpol na 44. K zodpovednosti za útok sa prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu. Turecká polícia v tejto súvislosti zadržala pri raziách, ktoré sa uskutočnili vo viacerých tureckých mestách, desiatky osôb údajne napojených na prokurdskú Ľudovodemokratickú stranu.

Obviňujú kurdských pracujúcich

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že pri zásahoch polície v Istanbule a metropole Ankara bolo zadržaných najmenej 37 členov HDP. Zo správy však nie je jasné, či ide osoby, ktoré sa podieľali na bombových útokoch v Istanbule.

Podľa štátnej televízie TRT došlo k podobným raziám aj v juhotureckom prístavnom meste Mersin, kde zadržali 58 ľudí, a Šanliurfa, kde polícia zatkla 51 osôb. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ďalší tureckí predstavitelia obviňujú HDP zo stykov so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich.

Terčom útoku bola polícia

Počet obetí medzičasom stúpol na 44. Medzi mŕtvymi je 36 policajtov a osem civilistov, ďalších najmenej 155 osôb utrpelo zranenia. K explóziám došlo v sobotu neskoro večer v blízkosti nového štadióna Vodafone Arena v európskej časti Istanbulu asi hodinu po ligovom futbalovom zápase medzi domácim Bešiktašom a Bursasporom.

Jeden z výbuchov sa odohral priamo pred štadiónom, druhý spáchal samovražedný atentátnik v priľahlom parku. Terčom útoku boli podľa všetkého príslušníci polície, ktorí predtým na štadióne hliadkovali počas stretnutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok