Cesta na Mars sa odkladá, spoločnosť pozmenila plánované lety

TA3 ČTK
7.12.2016 20:56

Britsko-holandská spoločnosť Mars One o niekoľko rokov odložia plánované lety na Mars. Zmenu zdôvodňuje novou finančnou stratégiou, oznámila agentúra AFP. Niektorí odborníci pritom reálnosť celého projektu spochybňujú.

Cesta na Mars sa odkladá, spoločnosť pozmenila plánované lety
SITA/AP/NASA

Posun o štyri roky

Prvú misiu bez pasažierov chce spoločnosť uskutočniť v roku 2022, namiesto doteraz plánovaného roku 2018. Prvú cestu s ľuďmi potom v roku 2032, namiesto doteraz uvádzaného roku 2026. Mars One chce na červenú planétu vyslať priekopníkov, ktorí by sa tam natrvalo usídlili.

V súčasnosti sa často kritizovaný projekt nachádza v prvom štádiu. Na cestu na Mars bez možnosti návratu sa doteraz prihlásilo asi 200.000 ľudí zo 140 krajín, vrátane Českej republiky.

Firma chce vybrať 24 priekopníkov, ktorí odletia v šiestich skupinách po štyroch osobách. Cesta im má trvať sedem mesiacov. Na druhú najmenšiu planétu slnečnej sústavy ľudia doteraz nedoleteli, pristáli tam len sondy. Spojené štáty chcú na Mars vyslať astronautov asi o 20 rokov.

Odborníci projekt spochybňujú

Cieľom misie Mars One by malo byť založenie sebestačnej kolónie, využívanie tamojších surovín a vykonávanie vedeckého výskumu. Podľa organizátorov bude stáť prvý let šesť miliárd dolárov, peniaze sa ďalej budú získavať z vysielania reality šou zo života kolonistov. Ďalšie financovanie zatiaľ nie je jasné.

Niektorí odborníci veľmi neveria, že sa projekt nakoniec podarí realizovať. Spochybňujú ho po finančnej aj praktickej stránke. Najväčšie riziko podľa nich predstavuje vysoká úroveň rádioaktívneho žiarenia, ktorá by mohla prvým kolonizátorom Marsu zničiť imunitný systém a vyvolať u nich rakovinu.

Odborníci z prestížneho Massachusettského technického inštitútu dokonca varovali, že prví osadníci by mohli zomrieť do 68 dní, a to udusením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok