Nemecká vláda musí odškodniť energetické firmy, rozhodol súd

TA3 ČTK
6.12.2016 10:55

Nemecká vláda nepostupovala pri ústupe od jadrovej energetiky úplne v súlade so zákonmi. Trojica energetických firiem, ktorá rozhodnutie z roku 2011 napadla, má teda nárok na primerané odškodnenie.

Nemecká vláda musí odškodniť energetické firmy, rozhodol súd
SITA/AP

Rozhodnutie vydal ústavný súd v Karlsruhe. Spoločnosti E.ON, RWE a Vattenfall, ktoré požadujú miliardové náhrady, sa na ústavný súd obrátili pre rozhodnutie vlády a parlamentu skrátiť životnosť jadrových elektrární. Tvrdili, že vláda porušila ich ústavou garantované práva a časť majetku im de facto vyvlastnila.

Spolkový ústavný súd dal firmám čiastočne za pravdu, keď upozornil na pochybenia na strane vlády. Nariadil tiež, aby sa do 30. júna 2018 zmenil zákon o jadrovej energetike.

O ústupe od jadrovej energetiky do roku 2022, s ktorým vtedy prevádzkovatelia jadrových elektrární súhlasili, rozhodla pôvodne už v roku 2000 vláda sociálnych demokratov a Zelených vedená kancelárom Gerhardom Schröderom.

V roku 2010 však kabinet konzervatívnej únie CDU a liberálnych demokratov vedený Angelou Merkelovou predĺžil životnosť jadrových elektrární až do roku 2036. Po nešťastí v japonskej Fukušime ale vláda len o rok neskôr otočila a vrátila sa k roku 2022, s čím vtedy už trojica prevádzkovateľov nesúhlasila, predovšetkým pre rýchlosť zmeny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok