Pozor na ruské sľuby aj na rušenie dohôd, varoval Trumpa šéf CIA

TA3
30.11.2016 12:38

Zrušenie jadrovej dohody s Iránom by malo katastrofálne následky, varoval šéf Ústrednej spravodajskej služby John Brennan novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Pozor na ruské sľuby aj na rušenie dohôd, varoval Trumpa šéf CIA
SITA/AP

Situácia v Sýrii

Trump jadrovú dohodu Teheránu so svetovými mocnosťami (bola uzavretá vlani v lete) vo svojej kampani ostro kritizoval. Podľa neho by sa mala dohodnúť nová zmluva.

Vyzval zároveň k sprísneniu sankcií voči Iránu s cieľom donútiť Teherán k väčším ústupkom. Pokiaľ ide o situáciu v Sýrii, podľa Brennana je za "odporné zabíjanie civilistov" zodpovední sýrsky režim a Rusi.

Súčasná administratíva prezidenta Baracka Obamu podporuje umiernenú časť povstalcov bojujúcich proti režimu prezidenta Bašára Asada. Šéf CIA sa domnieva, že táto pomoc by aj naďalej mala pokračovať, aby rebeli mohli čeliť útokom zo strany Sýrie, Iránu, Hizballáhu a Ruska. Tí všetci bojujú na Asadovej strane.

Kľúč drží Moskva

Podľa Brennana Rusko aj naďalej drží kľúč k budúcnosti Sýrie. Ohľadom ochoty Moskvy uzavrieť nejakú dohodu je ale skeptický. Moskva sa vraj pri vyjednávaniach "nesprávala úprimne". "Neverím, že Rusi prestanú, kým nedosiahnu čo najviac taktických bojových úspechov," dodal šéf CIA, ktorý v januári po štyroch rokoch odchádza z funkcie.

Nadchádzajúca Trumpová administratíva už naznačila, že by chcela s Ruskom v mnohých otázkach viac spolupracovať. "Myslím, že je potrebné, aby sa prezident Trump a jeho nová administratíva mali na pozore pred ruskými sľuby," povedal Brennan s tým, že Moskva tieto sľuby už v minulosti neplnila. Druhou oblasťou, na ktorú sa riaditeľ CIA vo svojom varovaní zameral, je Irán a prípadné zrušenie jadrovej dohody.

"Myslím, že by to bolo katastrofálne," povedal Brennan. Takýto krok by podľa neho len posilnil zástancu tvrdej línie v Iráne a mohol by prinútiť aj iné štáty, aby aktívnejšie pokračovali vo svojich jadrových aktivitách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok