Najstarší človek sveta slávi narodeniny, teší sa dobrému zdraviu

TA3 ČTK
29.11.2016 08:35

Najstarší človek sveta Talianka Emma Moranová má narodeniny - svojich 117 rokov oslavuje doma v obci Verbania v talianskych Alpách. Podľa agentúry ANSA sa teší dobrému zdraviu.

Najstarší človek sveta slávi narodeniny, teší sa dobrému zdraviu
ČTK/AP/Antonio Calanni

Divadlo na počesť

Moranová sa narodila 29. novembra 1899 v mestečku Civiasco, južne od jej súčasného domova v blízkosti jazera Lago Maggiore. Pri príležitosti osláv ju navštívi miestna starostka a tiež nemecká televízia, ktorá o nej nakrúca dokumentárny film.

Na jej počesť sa tiež usporiada divadelné predstavenie, ktoré znázorní posledných 117 rokov talianskej histórie. Za túto dobu sa v krajine vystriedali traja králi, desiatky prezidentov a 11 pápežov.

Rekordy držia ženy

Na otázku, ako sa jej darí, Moranová odpovedala: "Verím, že dobre. Môj doktor to tiež hovorí". Vlani sa rovnakého veku dožila Japonka misami Okawaová, ktorá zomrela necelý mesiac po svojich narodeninách.

Všetkých desať najstarších ľudí na svete sú v súčasnosti ženy. Na druhom mieste je Jamajčanka Violet Brownová, ktorá je od Talianky mladšia o viac ako 100 dní. V prvej desiatke žijúcich seniorov sú ešte štyri Japonky, Španielka, ďalšie dve Talianky a Američanka.

Najstaršiemu mužovi je viac ako 113 rokov. Ide o Izraelčana Jisraela Kristala, narodeného v dnešnom Poľsku.

mma_0a000002-355a-1a02.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok