V Kolumbii sa zrútilo lietadlo s futbalistami, prežilo len zopár ľudí

TA3 TASR ČTK
29.11.2016 06:40

Kolumbijské úrady znížili počet obetí havarovaného lietadla s brazílskym futbalovým tímom zo 75 na 71 s tým, že štyria pasažieri na palubu lietadla napokon pred jeho štartom nenastúpili.

V charterovom lietadle sa nachádzali aj členovia brazílskeho futbalového klubu Chapecoense. Založený bol v roku 1973 a v súčasnej dobe hrá v prvej brazílskej lige. Ešte v pondelok večer zverejnil tím na svojej stránke na Facebooku video zachytávajúce členov tímu, ako sa pripravujú na odlet z Medzinárodného letiska Sao Paulo-Guarulhos v brazílskom Sao Paule.

Hráči Chapecoense mali odohrať finále Juhoamerického poháru proti kolumbijskému tímu Atlético Nacional. Nešťastie sa stalo v pondelok vo večerných hodinách miestneho času, keď sa lietadlo blížilo k letisku v meste Rionegro. Podľa hovorcu úradu civilného letectva lietadlo zmizol z radarov v pondelok o 21:30 miestneho času. Starosta mesta Rionegro Federico Gutiérrez nehodu podľa agentúry AP nazval "tragédiou obrovských rozmerov".

Nočná pád lietadla si podľa posledných informácií vyžiadal 71 obetí; štyria pasažieri nenastúpili do lietadla a šesť ľudí podľa úradov katastrofu prežilo. Prvé správy médií vzbudili nádej, že počet zachránených bude výrazne vyšší. Zranených prijímala nemocnica v meste La Ceja južne od Medellínu. Podľa medzinárodného letiska v Medellíne boli záchranné práce po niekoľkých hodinách pre zlé počasie pozastavené.

Pátranie po preživších bolo veľmi ťažké. Oblasť nešťastia bola zle prístupná, v regióne navyše niekoľko dní pršalo a hustá hmla skomplikovala nasadenie záchranárskych helikoptér.

Príčina pádu lietadla typu British Aerospace 146, určeného na lety na krátke vzdialenosti, doposiaľ známa nie je. Agentúra AP však dodala, že Kolumbiu v posledných hodinách sužovali silné búrky. Úrady letiska v Medellíne na svojom konte na sociálnej sieti Twitter uviedli, že piloti mali pred nehodou problém s elektronickým systémom svojho stroja.

Medzinárodné letisko v Medellíne správu o nehode potvrdilo a dodalo, že lietadlo s futbalistami sa nakrátko zastavilo v Bolívii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok