Gruzínsky staronový premiér potvrdil prozápadné smerovanie krajiny

TA3 TASR
27.11.2016 21:52

Gruzínskym premiérom sa dnes opäť stal Giorgi Kvirikašvili, ktorý potvrdil, že sa bude naďalej usilovať o vstup krajiny do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Súčasne mieni pokračovať v snahách o normalizáciu napätých vzťahov so susedným Ruskom.

Gruzínsky parlament v sobotu večer vyjadril Kvirikašvilimu dôveru v pomere hlasov 110:19. Do funkcie ho oficiálne vymenoval prezident Giorgi Margvelašvili. Len mierne upravený kabinet staronového premiéra začne úradovať v priebehu najbližších dvoch dní. V gruzínskom politickom systéme má predseda vlády väčšie právomoci než prezident.

V októbrových parlamentných voľbách s výrazným, vyše 20-percentným náskokom zvíťazila vládnuca stredoľavá strana Gruzínsky sen. Jej poslanci obsadili viac ako dve tretiny kresiel v 150-člennom parlamente. Najsilnejším konkurentom GD je opozičné Zjednotené národné hnutie, stredopravá strana bývalého prozápadného prezidenta Michaila Saakašviliho.

Obe dominantné gruzínske strany sú za prozápadné smerovanie krajiny a o jej začlenenie do EÚ a v eventuálne aj do NATO. Vládny Gruzínsky sen sa však zároveň snaží o zlepšenie vzťahov so susedným Ruskom, prioritne v oblasti obchodnej a ekonomickej spolupráce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok