Vydražili kostru vyhynutého vtáka, skladali ju viac ako 40 rokov

TA3 ČTK
22.11.2016 21:19

Za 336.100 libier sa v Británii vydražila takmer kompletná kostra dronta maurícijského. Vták vymrel v druhej polovici 17. storočia.

Vydražili kostru vyhynutého vtáka, skladali ju viac ako 40 rokov
SITA/AP

Existuje len 12 kostier

Aukčný dom Summers Palace Auctions v anglickom grófstve Sussex predával 60 centimetrov vysokú kostru dronta, známeho tiež ako dodo, v zastúpení súkromného zberateľa. Ten zhromažďoval rôzne kosti vyhynutého vtáka viac ako štyri desiatky rokov, až sa mu nakoniec podarilo zostaviť takmer kompletný skelet. Nejedná sa teda o kostru z kostí jedného jedinca, ale mnohých rôznych.

Podľa aukčnej siene je skelet kompletný z 95 percent. Chýbajú len časti pazúrov a časť zobáka, ktoré boli preto nahradené kusmi z keramickej hliny. Na svete podľa dražiteľov existuje len dvanásť nekompletných kostier dronta. Naposledy sa jedna z nich predávala v roku 1914.

dodo2_0a000002-a0f0-a3a9.jpg

Vláda zakázala vývoz

"Je absolútne unikátne, aby bolo možné kúpiť ikonické zviera vyhynutých druhov," uviedol kurátor Errol Fuller. Podľa neho sa táto možnosť len tak opakovať nebude a to aj preto, že mauricijská vláda pred časom zakázala vývoz kostí dronta zo zeme. Pôvodne sieň Summers Palace Auctions odhadovala, že sa kostra predá za 300.000 až pol milióna libier.

Dront maurícijský bol, ako už názov napovedá, endemitom ostrova v Indickom oceáne. Keďže nebol schopný letu a navyše sa nebál ľudí, stal sa ľahkou korisťou človeka, ale hlavne domácich zvierat, ktoré na ostrov priviezli európski kolonizátori. Na jeho vyhynutí sa podpísal aj výrub tamojšieho pralesa. Podľa rôznych zdrojov bol posledný jedinec tohto druhu videný v 60. či 80. rokoch 17. storočia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok