V4 chce koordinovať kroky pri migrácii, vytvorí krízové centrum

TA3 ČTK
21.11.2016 20:47

Vyšehradská štvorka, teda Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko, vytvorí krízové ​​stredisko pre zvládanie migrácie, ktoré má slúžiť hlavne na koordináciu a výmenu informácií. Oznámil to maďarský minister vnútra po stretnutí so svojimi kolegami z V4 vo Varšave.

V4 chce koordinovať kroky pri migrácii, vytvorí krízové centrum
SITA/AP

Výmena informácií

Stredisko bude mať sídlo v Poľsku, ktoré teraz celej skupine predsedá, uviedol podľa agentúry MTI Sándor Pintér. Stredisko by podľa poľského ministra vnútra Mariusza Błaszczak malo koordinovať opatrenia členských štátov V4 pri pomoci utečencom v krízových oblastiach. Poslúži tiež ako platforma pre zdieľanie informácií o opatreniach jednotlivých štátov pri zvládaní migračnej krízy a pre koordináciu vynakladania prostriedkov na dané opatrenie, dodala MTI.

"Usilujeme sa o to, aby naše spoločné stanovisko, nesúhlasiace so systémom prerozdeľovania utečencov, akceptovali naši partneri z EÚ. Súdime, že tento systém je jednoducho neefektívne," uviedol Błaszczak podľa webu poľského rozhlasu. Pripomenul, že zo 160.000 utečencov, ktorí mali byť prerozdelené podľa kvót, sa doteraz podarilo umiestniť v iných členských štátoch len niečo cez šesť tisícok. "Je to systém, ktorý láka ďalšie migračné vlny do Európy a teda migračnú krízu nerieši, ale zhoršuje," dodal.

V4 podľa poľského ministra kladie dôraz predovšetkým na utesnenie vonkajších hraníc EÚ. "Príkladom môže byť postoj našich priateľov z Maďarska, ktorí ako prví utesnili maďarskej hranice, predstavujúce vonkajšiu hranicu únie, pričom čelili útokom zo strany ďalších partnerov. Bolo to ale (od Budapešti) úplne oprávnené počínanie, opierajúci sa o únijné pravidlá," povedal Błaszczak. Uviedol tiež, že spoločné vyhlásenie zo stretnutia V4 sa vyslovuje pre pomoc utečencom "v miestach, kde skutočne sú utečencami, a teda mimo EÚ - v táboroch v Libanone a Jordánsku".

Delegácie z viacerých krajín

Varšavskej schôdzky sa zúčastnili tiež delegácie Belgicka, Bulharska, Chorvátska, Rakúska a Slovinska. Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka pred novinármi zdôraznil, že by žiadna vláda nemala mať možnosť sa "vykúpiť" z kvót EÚ na prerozdeľovanie migrantov, ako podľa agentúry APA navrhovala V4. Sobotka zároveň vyzval na personálnemu posilneniu únijné pohraničnej agentúry Frontex. Błaszczak bránil politiku svojej vlády okrem iného argumentom, že jeho krajina "prijala milión ľudí z Ukrajiny," čo už teraz preťažuje sociálny systém.

Pohľad na štatistiku poľských úradov však podľa agentúry APA svedčí o tom, že sa v prípade Ukrajincov v Poľsku z veľkej väčšiny ide o pracovný migrantov, s príslušným pracovným vízom. Skutočných žiadostí o azyl bolo od začiatku roka do novembra 2016 podané iba 10.132, z toho 1167 od ukrajinských občanov. Azyl bol poskytnutý 17 Ukrajincom. Ďalších 229 Ukrajincov dostalo inú formu medzinárodnej ochrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok