Prečo Merkelová opäť kandiduje na post kancelárky? Nemá nástupcu

TA3 ČTK
21.11.2016 11:24

Opätovná kandidatúra Angely Merkelovej na predsedníčku Kresťanskodemokratickej únie a následne na nemeckú kancelárku sa dala očakávať. Okrem iného preto, že kancelárka v strane eliminovala všetkých svojich odporcov a nemá tak alternatívu, píše o Merkelovej nemecká tlač.

Symbol stability

Boj o štvrtý mandát bude ale výrazne ťažší ako o ten minulý, zhodujú sa médiá. Vo vedení CDU zavládla podľa denníka Die Zeit úľava. Ak by sa totiž Merkelová rozhodla inak, uvrhlo by to stranu do hlbokej krízy. Za Merkelovú totiž nie je náhrada.

Ak by mala naozaj vážneho protivníka, nahradil by ju zrejme už v priebehu minulého roka, kedy sa kancelárka stala terčom kritiky pre svoju ústretovú utečeneckú politiku, uviedol denník. Merkelová môže podľa Die Zeit hrať v nadchádzajúcich voľbách do kariet predovšetkým nestabilnej situácii na medzinárodnom poli. Po otrasoch spôsobených britským referendom o vystúpení krajiny z Európskej únie či zvolením Donalda Trumpa do funkcie amerického prezidenta by sa Merkelová, ktorá Nemecku vládne už jedenásť rokov, mohla stať vítaným symbolom stability.

Bude musieť riskovať

Podľa serveru Spiegel Online je ale Merkelovej jasné, že jesenné voľby nebudú jednoduché. Ako "posledná obhajkyňa slobodného Západu", ako ju nazval denník The New York Times, sa bude musieť postaviť populistom vo svojej vlastnej krajine i vo svete. Jasné podľa webu je, že kancelárke tentoraz v predvolebnej kampani nebudú stačiť heslá ako "Poznáte ma", ktoré sa objavilo v tej minulej.

Bulvárny denník Bild sa domnieva, že Merkelová tentoraz v predvolebnom boji bude musieť viac riskovať a nebude sa môcť spoliehať len na obranu pozícií. Bojovať totiž bude musieť proti úplne odlišným súperom: pravicovo populistickej Alternatíve pre Nemecko na jednej strane a proti hroziacej ľavicovej koalícii sociálnych demokratov, zelených a postkomunistickej ľavice na strane druhej. Lenže prezentovať Merkelovú ako "baštu proti (krajnej) pravici" je nedôveryhodné, píše Frankfurter Rundschau. Práve jej politika totiž podľa denníka pravicovým populistom vohnala do náručia mnoho voličov.

Aké má s Nemeckom plány?

Nevhod nepadla opätovná kandidatúra Merkelovej ani jej najväčšiemu kritikovi, bavorskému premiérovi a predsedovi sesterskej Kresťanskosoiciálnej únie Horstovi Seehoferovi, píše Spiegel Online. Naďalej tak totiž bude môcť vystupovať ako "konzervatívny korektív" jej politiky, a zbierať tak politické body pred krajinskými voľbami v Bavorsku v roku 2018.

"Ak Merkelová nechce byť štvrté volebné obdobie zvolená len vďaka trvalej slabosti svojich politických rivalov, nevyhne sa tomu, aby Nemcom jasne povedala, čo má s touto krajinou v pláne. Ďalší mandát v úrade kancelárky musí nanovo zdôvodniť," uviedol v komentári denník Süddeutsche Zeitung, podľa ktorého koncept volebného programu pre nadchádzajúci zjazd žiadne podobné odpovede nedáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok