V Líbyi vypukli tvrdé boje s množstvom obetí, za všetko vraj môže drzá opica

TA3 ČTK
20.11.2016 18:22

Zrejme incident s drzou opicou vyvolal na juhu Líbye nové tvrdé boje medzi dvoma znepriatelenými kmeňmi. Konflikt v meste Sabhá ktorý trvá už štyri dni, si doteraz vyžiadal najmenej 21 mŕtvych a vyše sto zranených.

V Líbyi vypukli tvrdé boje s množstvom obetí, za všetko vraj môže drzá opica
SITA/AP

Krvavá odplata

Podľa tvrdenia obyvateľov sa intenzívne boje rozhoreli potom, čo opica jedného obchodníka zaútočila na skupinu žiačok, ktoré prechádzali okolo, a jednej z nich strhla šatku. Udalosť prinútila muža zo znepriateleného kmeňa, ku ktorému napadnuté patria, ku krvavej odvete, pri ktorej zabili opicu a troch členov obchodníkovjo kmeňa.

"Konflikt sa počas druhého a tretieho dňa vystupňoval a strany do neho nasadili aj tanky, mínomety a ďalšie ťažké zbrane," citoval Reuters nemenovaného obyvateľa.

Dlhoročné nepriateľstvo

"Sporadicky sa ešte stále ozýva streľba a v oblastiach bojov sa život prakticky zastavil," dodal tento zdroj. Predstavitelia miestnych úradov ale podľa AFP túto verziu príčiny konfliktu oficiálne nepotvrdili.

Obmedzujú sa poukazom na dlhoročné nepriateľstvo oboch kmeňov. Región okolo mesta Sabhá rovnako ako ďalšie časti Líbye opakovane sužujú ozbrojené konflikty od povstania, ktoré pred štyrmi rokmi zvrhli diktátora Muammara Kaddáfího.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok