Šéf amerických tajných služieb rezignoval, dôvodom je Trump

TA3 TASR
17.11.2016 22:43

James Clapper, šéf amerických tajných služieb, odstúpil z funkcie. Tento krok sa očakával v súvislosti so zvolením nového prezidenta USA Donalda Trumpa.

Šéf amerických tajných služieb rezignoval, dôvodom je Trump
SITA/AP

Clapper (75) zostane na poste až do 20. januára, keď vyprší prezidentský mandát Baracka Obamu. Potom Donald Trump vymenuje v oblasti bezpečnostných zložiek svojich vlastných činiteľov. Pod Clapperovo vedenie spadá vyše 17 rozličných úradov vrátane Ústrednej spravodajskej služby či Federálneho úradu pre vyšetrovanie. Celkovo má na starosti viac než 107.000 zamestnancov.

V osobnom profile, ktorý iba niekoľko hodín pred oznámením jeho rezignácie zverejnil magazín Wired, Clapper uviedol, že nikdy nemal pochybnosti o morálnosti svojej profesie. Národná bezpečnostná agentúra, jeden z úradov pod jeho dohľadom, v roku 2013 čelila škandálu v kauze Edward Snowden.

Clapper bol riaditeľom amerických tajných služieb od augusta 2010, predtým zastával viacero vysokých postov vrátane námestníka ministra obrany pre rozviedku, či riaditeľa Národnej agentúry pre geografický prieskum. Pôsobil aj vo vzdušných silách a tiež ako hlavný prezidentský radca pre tajné služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok