Juhokórejskú prezidentku vypočujú, postaví sa pred prokuratúru

TA3 TASR
13.11.2016 13:02

Juhokórejská prokuratúra oznámila, že má v pláne vypočuť prezidentku krajiny Pak Kun-hje ohľadne obvinení, že svojej priateľke dovolila ovplyvňovať politické rozhodnutia.

Požadujú demisiu

"Osobné vypočutie prezidentky Pak sa uskutoční najneskôr do tohto utorka alebo stredy," povedal nemenovaný oficiálny zdroj juhokórejskej tlačovej agentúre Jonhap.

Pred prezidentským palácom v hlavnom meste Soul sa konala najväčšia demonštrácia v Južnej Kórei za posledných niekoľko desaťročí.

Protestu sa zúčastnilo vyše 200.000 ľudí, ktorí požadovali, aby Pak Kun-hje podala demisiu, píše agentúra DPA.

Výrazný pokles popularity

Prezidentka je obviňovaná, že svojej dlhoročnej dôverníčke Čche Son-sil (60), ktorá nie je ani nebola členkou vlády, umožnila neoprávnene zasahovať do oficiálnych záležitostí krajiny.

Čche, ktorá sa momentálne nachádza vo vyšetrovacej väzbe, je okrem toho podozrivá z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získanie darov na založenie dvoch súkromných nadácií.

Pak Kun-hje sa síce už za aféru okolo svojej dôverníčky aj niekoľkokrát v priebehu posledných dní verejne ospravedlnila, jej popularita však v najnovšom prieskume verejnej mienky v dôsledku tohto škandálu klesla na desať percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok