Pakistanskou mešitou otriasol výbuch, zomierali ženy a deti

TA3 ČTK
12.11.2016 16:37

Najmenej 52 ľudí prišlo o život a viac ako 100 osôb bolo zranených pri explózii bomby v mešite v centrálnom Pakistane, oznámila miestna vláda. Medzi obeťami sú ženy a deti. Výbuch otriasol moslimskou svätyňou v okresu Chuzdar v pakistanskej provincii Balúčistan.

K útoku sa prihlásil IS

K zodpovednosti za útok sa prihlásil Islamský štát. Na miesto sa dostavila polícia a záchranári. Mešita Šáh Nuran sa nachádza v ťažko dostupnom, hornatom teréne a v okolí nie sú žiadne nemocnice. Záchranné práce navyše komplikuje výpadok elektriny spôsobený výbuchom, uviedol pakistanský denník.

Ťažko zranení sú prevážaní až do Karáčí vzdialeného takmer 400 kilometrov na juh. Častými návštevníkmi mešity sú údajne Iránci. V tejto sufistický svätyni bolo v okamihu výbuchu podľa denníka Down na 500 veriacich.

Počet obetí môže ešte narásť

Sufizmus je mystická, tolerantná forma islamu, ktorá je tŕňom v oku islamských extrémistov, upozorňuje server BBC. Podľa jedného z miestnych politických predstaviteľov sa počet obetí ešte zvýši, ak federálna vláda či susedná provincia Sindh neposkytnú helikoptéry na prepravu zranených.

"Provinčná vláda nemá k dispozícii žiadne vrtuľníky pre evakuáciu zranených," uviedol hovorca balúčistánskej vlády. V meste Kvéta, správnom stredisku provincie Balúčistán, koncom októbra pri útoku skupiny ozbrojencov na výcvikové stredisko polície zahynulo najmenej 59 ľudí, prevažne regrútov. Ďalších prinajmenšom 117 osôb bolo vážne zranených. K útoku sa prihlásili teroristi z Islamského štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok