Sobotka robí čistky vo vláde, dôvodom nie sú problémy ani škandály

TA3 ČTK TASR
11.11.2016 16:25

Český premiér Bohuslav Sobotka odvolal z postu ministra pre ľudské práva Jiřího Dienstbiera, vystriedať ho má poslanec za ČSSD Jan Chvojka. Vo vláde skončí aj minister zdravotníctva Svatopluk Němeček.

Za zmeny ponesie zodpovednosť

Prezidentovi Milošovi Zemanovi doručí návrhy na ich odvolanie v nedeľu popoludní. Na Němečkovo miesto Sobotka navrhuje riaditeľa Fakultnej nemocnice Motol Miloslava Ludvíka, ľudskými právami a legislatívou chce poveriť poslanca Jana Chvojka. Němeček povedal, že personálne zmeny sú v kompetencii premiéra, ktorý za ne ponesie zodpovednosť.

O svojich zámeroch Sobotka informoval Zemana telefonicky, zmeny predtým predstavil aj širšiemu vedeniu ČSSD. Končiacim ministrom poďakoval. Zemanov hovorca Jiří Ovčáček nechcel komentovať, či Zeman s odvolaním ministrov súhlasí. "Pokiaľ ide o J. Dienstbiera, dlhodobý názor pána prezidenta je známy," napísal v SMS správe Ovčáček.

Sobotka zdôraznil, že ministri neodchádzajú, pretože by mali problémy alebo škandály. "Chcem im poďakovať za prácu, ktorú tri roky v prospech Českej republiky odvádzali, ale jednoducho chcem, aby ten kurz sociálnej demokracie bol zreteľnejší, aby vládny tím bol kompaktný a vláda bola výkonná až do samého konca volebného obdobia," uviedol Sobotka.

Neúspešné krajské a senátne voľby

Němeček uviedol, že personálne zmeny sú v kompetencii premiéra. "Ponesie za ne plnú zodpovednosť," uviedol Němeček. V pondelok pred schôdzkou so Sobotkom minister uviedol, že nepovažuje za dôležité, či práve on skončí. Dodal, že dôležité je to, ako z aktuálnej situácie vyjde ČSSD.

Sobotka chystané zmeny vo vláde oznámil pred týždňom v liste členom ČSSD, má ísť o reakciu na neúspešné krajské a senátne voľby. Sobotka zopakoval, že nová zostava ministrov sociálnej demokracie by mala byť lepšia v komunikácii aj prezentácii fungovania strany vo vláde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok