Dcéra šamana ovplyvňovala prezidentku, odštartovala politické zemetrasenie

TA3 ČTK
2.11.2016 09:34

Politické zemetrasenie v Južnej Kórei pokračuje. Prezidentka Pak Kun-hje najnovšie vymenila premiéra a dvoch ministrov. Zmeny sú súčasťou rozsiahlej politickej rošády, ktorá sa začala zverejnením kauzy kontroverznej poradkyne súčasnej hlavy štátu.

Zasahovala do štátnych záležitostí

Premiér Hwang Kjo-an bol odvolaný z funkcie "pre súčasnú situáciu", vysvetlil vládny hovorca. Novým premiérom bol podľa agentúry Reuters menovaný Kim Pjong-čun, ktorý v minulosti zastával vysoké postavenie v prezidentskej kancelárii a bol tiež ministrom školstva. Úloha šéfa vlády je ale v Južnej Kórei skôr administratívna. Nástupcom ministra financií Ju Il-ho a tiež podpredsedom vlády sa stal Im Čong-jong.

Na konci októbra prezidentka odvolala desať vysokopostavených členov svojej administratívy pre vyšetrovanie svojej známej a donedávna vplyvnej poradkyni Čche Son-sil. Podľa juhokórejských zdrojov táto žena zasahovala do štátnych záležitostí, hoci nemala žiadnu oficiálnu funkciu. Špekuluje sa, že vplyvná poradkyňa, ktorá je dcérou šamana a podľa mnohých sa správa podobne ako jej otec, vydierala veľké podniky.

Bol hlavou sekty

Neskôr Kun-hje priznala, že svojej dlhoročnej kamarátke poskytovala koncepty svojich prejavov a nechávala ju do nich zasahovať. Ospravedlnila sa za to v televízii, čím vyvolala diskusiu o zaobchádzaní s informáciami v najvyšších kruhoch. Aféru vyšetruje prokuratúra.

Popularita prezidentky sa pre škandál prepadla na rekordné minimum, časť opozície ju vyzvala na rezignáciu. Ďalší opoziční politici označili personálne zmeny v kabinete prezidentky za nedostatočné a dožadujú sa tiež zmien v zložení vlády.

Čche Son-sil je dcérou náboženského predstaviteľa Čche Te-mina, ktorý sa vyhlásil za hlavu sekty zvanej Viera večného života. Tento šesťkrát ženatý muž sa stal mentorom Pak Kun-hje, keď bola v roku 1974 zavraždená jej matka. Tvrdil vtedy, že mal sen, v ktorom ho zavraždená prosila, aby pomáhal jej dcére. Keď Čche Te-min v roku 1994 zomrel, získala vplyv nad terajšou prezidentku aj jeho dcéra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok