Marťanský modul poslal signál, niečo však nie je v poriadku

TA3 TASR ČTK
20.10.2016 11:44

Experimentálny modul Schiaparelli sa počas manévru pred plánovaným pristátím na Marse nesprával podľa očakávania. Pravdepodobne sa predčasne zbavil padáku, ktorý mal spomaliť jeho rýchlosť.

Signál sa stratil

Okrem padáku ani motory brzdiacich rakiet, ktoré mali modulu takisto pomôcť tesne nad povrchom Marsu znížiť rýchlosť, nefungovali tak, ako mali. Na tlačovej konferencii to uviedla Európska kozmická agentúra, ktorá doteraz nedostala signál, ktorý by stopercentne potvrdil pristátie modulu na červenej planéte. Signál sa stratil približne 50 sekúnd pred ukončením manévru a z povrchu Marsu zatiaľ žiaden signál neprišiel.

Agentúra zatiaľ priamo neuviedla, že sa modul rozbil, mnohé však nasvedčuje tomu, že mäkké pristátie zlyhalo. Šéf ESA Jan Wörner na tlačovej konferencii povedal, že misia by každopádne mala byť považovaná za úspešnú, pretože sa modulu podarilo odoslať veľké množstvo dát, než sa odmlčal.

Záhadné posledné sekundy

Wörner uviedol, že podľa získaných informácií sa tepelný štít aj padák pri zostupe k Marsu úspešne aktivovali, nie je ale zrejmé, čo sa stalo v posledných sekundách pred plánovaným pristátím. Padák mal spomaliť rýchlosť modulu z 21.000 kilometrov, s ktorou vstúpil do marťanskej atmosféry, na zhruba desať kilometrov za hodinu.

Podľa denníka The Guardian sa rýchlosť modulu skutočne zásadne spomalila až na 240 kilometrov za hodinu. Asi kilometer nad povrchom Marsu, ako mal modul odhodiť padák a zažať motory pomocných rakiet, sa ale niečo pokazilo. Motory sa zapálili, ale iba na tri, štyri sekundy, namiesto očakávanej pol minúty.

Z povrchu Marsu už vedci od modulu Schiaparelli žiadne dáta nedostali. Prenos skončil asi 50 sekúnd pred plánovaným dosadnutím. Experti budú teraz pokračovať v analýze získaných dát, ktorých množstvo podľa agentúry AP zodpovedá asi 400.000 stránkam informácií.

 

Sonda Schiaparelli by mala testovať technológie pre budúcu európsku robotickú misiu na Mars. Je súčasťou väčšej medzinárodnej misie nazvanej ExoMars, ktorá pomôže pri pátraní po živote na tejto planéte. Napriek neistému osudu pristávacieho modulu bol podľa šéfa ESA doterajší priebeh misie úspešný, keďže materská sonda sa dostala na obežnú dráhu Marsu ako bolo plánované.

peisok_0a000002-9944-63cf.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok