Západ sa s Putinom dohodol na pláne, ktorý má Ukrajine priniesť mier

TA3 TASR
20.10.2016 06:40

Najvyšší predstavitelia Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska sa v stredu večer na berlínskom rokovaní o východnej Ukrajine dohodli na vytvorení takzvanej cestovnej mapy, ktorá by mala viesť k mieru. Po stretnutí to uviedol ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Stupňujúce sa násilie

Dojednanie následne potvrdil aj ruský prezident Vladimir Putin. Ministri zahraničia by cestovnú mapu mali podľa Porošenka vypracovať v novembri.

Porošenko po takmer päťhodinovom rokovaní podľa agentúry DPA ďalej povedal, že sa Rusko a Ukrajina dohodli na prítomnosti ozbrojenej policajnej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v oblasti bojov na Donbase.

Putin na následnej tlačovej konferencii hovoril o zhode na rozšírení misie pozorovateľov OBSE. Nemecká kancelárka Angela Merkelová považuje dohodu o pláne na mier za pokrok. Za nevyhnutné považuje zabezpečenie humanitárnej pomoci trpiacemu obyvateľstvu východnej Ukrajiny.

Sťahovanie vojakov

Porošenko tiež súhlasil so začiatkom sťahovania vojakov zo štyroch nových oblastí na východe Ukrajiny. S oddelením bojujúcich strán na troch miestach frontu počítala už čiastkové dohoda zo septembra. Hoci presun znepriatelených jednotiek mal byť hotový do troch dní, nárazníková zóna bola zatiaľ vytvorená len na dvoch miestach.

V Berlíne sa Putin, Merkelová, Porošenko a tiež francúzsky prezident François Hollande zišli, aby rokovali o dianí na Donbase. Po odchode Porošenko schôdzka pokračovala, témou ale bola Sýria. Merkelová ani ďalší predstavitelia štvorice európskych krajín od stretnutia žiadne veľké zmeny pôvodne neočakávali. Konflikt na východnej Ukrajine si za viac ako dva roky vyžiadal viac ako 9600 obetí a 22.000 zranených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok