Fico: V otázke sankcií voči Rusku nepôjdeme proti postoju EÚ

TA3 TASR
18.10.2016 19:01

Slovensko nepôjde v otázke sankcií voči Rusku proti jednotnému postoju Európskej únie. Povedal to predseda vlády Robert Fico na rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti. Zároveň zdôraznil, že sankcie považuje za nezmyselné.

Nemieni rozbíjať Európsku úniu

Reagoval na otázku Petra Osuského zo SaS, aký postoj by malo Slovensko k prípadnému zostreniu sankcií voči Rusku. Osuský sa pýtal v súvislosti so Sýriou, kde sa spomínajú možné ďalšie sankcie voči Rusku pre jeho údajné bombardovanie civilistov.

"Slovensko je členský štát EÚ a nepôjde proti jednotnému postoju únie. Očakávam, že bude vášnivá diskusia o sankciách. Viaceré krajiny si uvedomujú, že sankcie k ničomu nevedú. V tomto okamihu je pre mňa jednota únie na prvom mieste a od toho sa budú odvíjať naše postoje," vyhlásil Fico, podľa ktorého sankcie nepriniesli nič do riešenia vzťahov, pokiaľ ide o Ukrajinu.

O svojom postoji k sankciám podľa vlastných slov hovorí zahraničným kolegom otvorene a aj sa ich pokúša presviedčať. Nemieni však úniu rozbíjať. "Na konci dňa by bolo zlé, keby sme rozbíjali jednotu EÚ," doplnil Fico.

S názorom prezidenta nesúhlasí

Premiér zároveň odmietol postoj prezidenta SR Andreja Kisku k Vyšehradskej štvorke. Podľa hlavy štátu V4 nemala asi v žiadnom období taký zlý obraz v Európe ako v týchto dňoch. Prezidentovi sa nepozdáva ani používanie V4 ako štítu pre vnútropolitické zámery politikov.

"Nemôžem súhlasiť s názorom pána prezidenta ohľadom V4. Keby nebola V4, máme dnes na Slovensku povinné kvóty, neuchránime si svoje pozície, pokiaľ ide o plyn. Nerozumiem tomuto postoju," poznamenal s tým, že v rámci V4 dokážu tieto krajiny dosahovať "neuveriteľné výsledky."

Načrtol témy summitu v Bruseli

Výbor vzal na vedomie Informáciu o rokovaní Európskej rady, ktorá sa uskutoční v Bruseli v dňoch 20. - 21. októbra. Podľa Fica sa na ňom bude hovoriť, čo ďalej s bratislavským summitom lídrov únie, o migrácii, pripravovanej obchodnej zmluve medzi Kanadou a EÚ a téme vonkajších vzťahov. Na summite by mali hovoriť aj o spoločnom postupe v migračnej kríze.

Pokiaľ ide o CETA, podľa Fica všetky štáty EÚ súhlasili s obsahom tejto dohody. "A ak sú tri krajiny, ktoré majú problém, je to Belgicko, Rumunsko a Bulharsko, sú to zväčša problémy iného ako obsahového charakteru vo vzťahu k dohode," doplnil Fico. V tejto súvislosti uviedol, že nevidí dôvod, prečo by Rumunsko a Bulharsko nemali byť v Schengene.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok