K ISS mieri nákladná loď Cygnus, posádke vezie potraviny

TA3 TASR
18.10.2016 07:10

Bezpilotná nákladná kozmická loď Cygnus odštartovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici, kam vezie približne 2300 kilogramov potravín a iného materiálu.

Štart bol odložený kvôli hurikánu

Loď Cygnus, vyvinutá súkromnou americkou spoločnosťou Orbital ATK, odštartovala v pondelok o 19.45 h miestneho času (o 01.40 h SELČ) z ostrova Wallops ležiaceho pri východnom pobreží štátu Virgínia, na ktorom sa nachádza kozmodróm Wallops Flight Facility. Do vesmíru ju po prestávke vynútenej nehodou opäť vyniesla raketa Antares.

Cygnus dorazí k orbitálnej základni v nedeľu a zostane k nej pripojená asi päť týždňov. Ešte predtým - v piatok - privezie ruská loď Sojuz na ISS troch nových členov posádky. Jej štart z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane je naplánovaný na stredu. Štart kozmickej lode Cygnus sa mal uskutočniť už minulý týždeň, bol však odložený kvôli hurikánu Nicole, ktorý sa vytvoril nad Atlantickým oceánom.

 

Katastrofa spred 2 rokov

Predchádzajúci štart rakety Antares sa 28. októbra 2014 skončil katastrofou, keď niekoľko sekúnd po štarte kvôli problému s modernizovanými motormi zo sovietskej éry vybuchla aj s nákladom. V prechodnom období využila spoločnosť Orbital ATK na vynesenie dvoch lodí Cygnus nosné rakety Atlas V.

Po ukončení letov amerických raketoplánov v roku 2011 sa chcel americký Národný úrad pre letectvo a vesmír zbaviť závislosti pri doprave nákladov na ISS od ruských, európskych a japonských lodí. Program vyústil v uzatvorenie dvoch kontraktov so spoločnosťami SpaceX (loď Dragon vynášaná raketou Falcon 9) a Orbital ATK (loď Cygnus vynášaná raketou Antares).

V súčasnosti sú pozastavené štarty rakety Falcon 9, ktorú 1. septembra spolu s izraelským komunikačným satelitom v hodnote 200 miliónov dolárov počas predštartovej prípravy na floridskom Myse Canaveral zničil výbuch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok