NAKA ide po "pisálkoch". O zdraví premiéra rozhodnú najbližšie hodiny, povedal Šutaj Eštok v ta3

17.5.2024 15:04

V mimoriadnom štúdiu ta3 sme privítali ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Hovoril o "majstroch" za klávesnicou, dôslednej ochrane premiéra aj o samotnom vyšetrovaní atentátnika. Polícia vyšetruje už 40 prípadov schvaľovania násilia, na pozore by podľa neho mali byť aj dezinformačné, nenávistné a konšpiračné profily.

Zdravotný stav premiéra má podľa Šutaja Eštoka komunikovať len Úrad vlády SR a o jeho zdraví rozhodnú najbližšie hodiny. "Stav premiéra je stále vážny, ale stabilizovaný," ozrejmil Šutaj Eštok. Zdravotníkom sa poďakoval za obetavú starostlivosť o Roberta Fica.

Informácie o prípade

Minister vnútra pripomenul, že platí informačné embargo. "Môžem povedať iba časť z vyšetrovania. Potvrdiť môžem, že prebiehali domové prehliadky v obydliach obvineného. Výpoveď bola taká, že je jasný politický motív," dodal Šutaj Eštok. V princípe útočník podľa ministra nesúhlasí s ničím, čo súčasná vláda robí.

"Môžeme navzájom nesúhlasiť, ale kde sme sa to dostali, keď si niekto po tejto nezhode vezme zbraň a rieši to násilnou cestou," uviedol minister vnútra.

Polícia podľa neho robí maximum, aby tento prípad čo najskôr vyšetrila. Ak budú nové informácie v prípade, budú podľa slov Šutaja Eštoka verejnosť informovať. "Chcem veľmi jasne povedať, že polícia prešetruje zhruba 40 prípadov šírenia nenávisti na sociálnych sieťach. V piatich prípadoch už zasahovala NAKA. Nejde o žiadnu srandu, keď niekto napíše, že atentátnik mal dokončiť vraždu," tvrdí minister a zároveň verejnosti odkázal, aby to nebrala na ľahkú váhu.

Spomenul aj to, že vyhrážku dostal on aj poslanec Richard Glück. "Budeme musieť zasahovať proti všetkým webom, ktoré podnecujú násilie aj dezinformácie. Nie je správne dávať priestor nenávisti. Štát ukáže, že je silný," zdôraznil Šutaj Eštok. NAKA už obvinila muža, ktorí sa im vyhrážal.

Anketa

Myslíte si, že opatrenia na zvýšenie bezpečnosti sú potrebné?

Áno, najmä pri verejných činiteľoch.
- %
Áno, pri politikoch aj pri médiách.
- %
Nie, to by bolo prehnaná reakcia.
- %
Celkovo hlasov: 1008

V momente spáchania atentátu na premiéra urobila polícia kroky k zabezpečeniu ochrany ústavných činiteľov, politikov aj médií. "Nemôžeme si dovoliť, aby to pokračovalo ďalej," dodal minister vnútra.

"Podstatné pre mňa je, že je premiér stabilizovaný, no stále vo vážnom stave," povedal po tlačovom brífingu o zdravotnom stave premiéra, ktorý prerušil reláciu.

Sprísnené bezpečnostné opatrenia

Prísnejšie bezpečnostné opatrenia boli prijaté už aj na výjazdovom rokovaní vlády s ukrajinskou vládou v Michalovciach - tie ohodnotil Šutaj Eštok na 11/10, činy ochranky premiéra na 10/10. "Nerozumiem, ako môžu rôzni majstri sveta hodnotiť z domova zásah ochranky. Ochranka mu podľa jeho slov zachránila život. Ich postup prebieha kontrolou. Plne stojím za šéfom úradu pre ochranu ústavných činiteľov," odôvodnil minister vnútra.

Naopak, kritizoval stav bezpečnostných zložiek, keď im šéfovali Roman Mikulec a Štefan Hamran.

Na otázku, ako bude pokračovať fungovanie vlády, odpovedal: "Je našou úlohou fungovať štandardne, aj keď je to po útoku ťažké. Budúci týždeň bude koaličná rada o tom, ako to pôjde ďalej."

Vo videu nižšie si môžete pozrieť celý rozhovor s ministrom vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok