Osud RTVS je v rukách parlamentu, schôdzu pre postrelenie premiéra prerušili. Šimkovičová obhajovala vznik STVR, opozícia si prelepila ústa páskou

15.5.2024 09:00 , Aktualizované: 15.5.2024 15:20

V parlamente sa krátko po 9:00 začala mimoriadna schôdza. Poslanci prerokujú zmeny v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), inštitúcia sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Ako prvá vystúpila ministerka kultúry Šimkovičová. Svoj nesúhlas dala ihneď najavo opozícia.

Schôdza parlamentu je prerušená na neurčito. Dôvodom je postrelenie predsedu vlády Roberta Fica. V pléne to oznámil podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer).

"Toto je vaša robota," povedal smerom k členom opozície. Vyslúžil si od nich pokriky a nadávky.

Schôdzu sledovali na balkóne národnej rady aj zamestnanci americkej a britskej ambasády na Slovensku.

Protest za záchranu RTVS

V Bratislave na Námestí slobody sa o 18.00 h mal konať protest za záchranu verejnoprávnej televízie. SaS a PS ho však zrušili.

Anketa

Myslíte si, že by sa RTVS mala zmeniť na STVR?

určite nie
- %
určite áno
- %
neviem odpovedať
- %
Celkovo hlasov: 1320

Pozrite si živé vstupy redaktorky Štrusovej:

Protest hnutia Slovensko

Návrh prišla predstaviť ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Po chvíli sa pred pult postavili členovia hnutia Slovensko, zalepili si ústa a ukázali transparent s nápisom Koniec slobody slobody slova v RTVS. Ministerku prišli podporiť poslanci za SNS, ktorí sa postavili za ňu.

Poslanci v úvode rokovania odsúhlasili, že diskusia k vládnemu návrhu zákona v prvom čítaní bude trvať 24 hodín. Zároveň si zákonodarcovia o hodinu predĺžili rokovací deň, miesto do 19.00 h budú rokovať do 20.00 h. Skrátili si aj obedovú prestávku. Hlasovať o návrhu by mali vo štvrtok o 17.00 h.

Do diskusie k vládnemu návrhu zákona o Slovenskom rozhlase a televízii (STVR) sa prihlásilo 40 rečníkov. Poslanci v úvode rokovania odhlasovali skrátenie diskusie. V prvom čítaní sa má o vládnom návrhu rokovať 24 hodín, čas sa tak prerozdelí medzi jednotlivé poslanecké kluby.

Podľa rokovacieho poriadku môžu hocikedy požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Po vystúpeniach písomne prihlásených poslancov by mali mať možnosť prihlásiť sa zákonodarcovia aj ústne.

Šimkovičovej úvod o RTVS

Vytvorenie legislatívneho prostredia je prvým krokom pre úspešné pôsobenie slovenskej televízie a slovenského rozhlasu v novom digitálnom mediálnom prostredí. Nový zákon predpokladá aj možnosť lepšieho hospodárenia, modernizácie a zdrojov na ocenenie tvorcov zo zvýšeného podielu na reklamnom balíku. Vytvára takisto platformu na prehodnotenie súčasných podmienok duálneho systému.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) to uviedla v úvode diskusie k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR), o ktorom Národná rada (NR) SR v stredu rokuje v prvom čítaní.

"Myslíme si, že verejnoprávna inštitúcia by mala postupne odísť od extrémnej politickej zaujatosti, neobjektívnosti spravodajstva a manažovania publicistiky bez plurality, a hlavne prejsť k objektivite a spravodlivosti," vyhlásila ministerka. Zdôraznila, že úloha zabezpečiť nové fungovanie súčasného Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) vyplýva z programového vyhlásenia vlády.

Šimkovičová argumentovala, že ani po takmer 14 rokoch od prijatia súčasného zákona sa nepodarilo naplniť jeho základné ciele, ako je napríklad zabrzdiť zadlžovanie verejnoprávneho vysielania, a zabezpečiť jeho finančnú konsolidáciu. Vysielanie verejnoprávnych médií podľa nej postupne strácalo atribúty vyváženosti, verejnoprávnosti, nezávislosti, objektívnosti, pravdivosti či transparentnosti.

Tvorba a vysielanie oboch zložiek RTVS sa podľa nej len minimálne líšia od iných médií hlavného prúdu. "Spravodajstvo a publicistika v slovenskej televízii a slovenskom rozhlase sa postupne stali príveskom ideologického a politického ťaženia súkromných médií," zhodnotila.

Ministerke chýba seriózny, kritický, širokospektrálny pohľad na javy v spoločnosti. V RTVS podľa nej vzniklo názorovo unifikované prostredie s veľkým zúžením oponentúry a tvorivej diskusie. Hovorí o strate identity verejnoprávnych médií. Poukázala na to, že finančné prostriedky z reklamy pripadajú kompletne súkromným médiám, ale predpokladaná duálna vyváženosť sa stratila.

Pozrite si reportáž o tom, že z RTVS sa stane STVR.

Podľa Jaurovej je zákon zlý vo svojej podstate

Vládny návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) je zlý vo svojej podstate, nie je dôvod rušiť existujúci Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) a zakladať novú inštitúciu, ktorá bude podriadená vláde. Vyhlásila to poslankyňa Národnej rady SR za PS Zora Jaurová počas diskusie v pléne parlamentu. Hovorí o zásahu do slobody médií.

"Zákon je zlý vo svojej podstate a nijaké pozmeňujúce či doplňujúce návrhy ani iné vylepšenia nemôžu zakryť holú podstatu problému, ktorou je bezdôvodné rušenie existujúcej verejnoprávnej inštitúcie a zakladanie novej, identickej, ibaže úplne podriadenej vláde, s cieľom odstrániť generálneho riaditeľa a manažment a ovládnuť spravodajstvo," uviedla Jaurová.

V legislatíve vidí zámer odstrániť súčasné vedenie RTVS. Zmeny sú podľa nej problematické aj z ústavného hľadiska. Poukázala na právo občanov na prístup k verejným funkciám. Zákon by podľa nej toto právo mohol obmedziť pri generálnom riaditeľovi aj pri súčasných členoch Rady RTVS. Negatívne vníma zmeny kompetencií a kreovania rady inštitúcie v návrhu.

"Koncentruje v nej úplne všetku exekutívnu moc a navyše je rada volená radikálne viac politicky, ako to bolo doteraz," podotkla. Pripomenula, že po novom bude môcť rezort kultúry menovať a odvolávať štyroch z deviatich členov rady. Obáva sa politickej kontroly a obmedzenia nezávislosti a objektivity inštitúcie.

Kritizuje aj zvýšenie podielu reklamy, hovorí o výraznom zásahu do mediálneho prostredia z pohľadu súkromných vysielateľov. "Vláda jasne priznáva, že nedokáže, nechce či nebude dostatočne financovať verejnoprávne médiá a dúfa, že to za ňu urobí trh. A to je presný opak verejnoprávnosti, pretože podstatou verejnoprávnosti je zabezpečiť v mediálnom priestore to, čo trh nedokáže zabezpečiť, a je to aj výrazný zásah do fungovania mediálneho trhu na Slovensku," podotkla.

Dušan Jarjabek (Smer-SD) poznamenal, že niektoré otázky sa ešte budú riešiť v druhom čítaní, avizoval pozmeňujúce návrhy. Kritizoval však vyjadrenia Jaurovej o možnej protiústavnosti. To podľa neho môže posúdiť len Ústavný súd SR.

Pozrite si tlačovú besedu PS o tom, že stojí pri RTVS.

KDH vidí za zmenou zákona snahu vymeniť šéfa RTVS

Účelom nového zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) je odstránenie súčasného vedenia telerozhlasu. Navýšenie podielu reklamy pre verejnoprávne médium môže narušiť dohodu so súkromnými vysielateľmi o podpore Audiovizuálneho fondu, ktorý by tak mohol prísť o financie. Skonštatoval to poslanec za KDH Jozef Hajko počas diskusie o zmenách v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Obáva sa negatívneho vplyvu reklamy na vysielanie telerozhlasu a tlačenie do komerčného vysielania. Viaceré ustanovenia zákona považuje za problematické, tvrdí, že bol šitý horúcou ihlou.

"Obeťou poľovačky na generálneho riaditeľa a vedenie RTVS sa stane fungujúca, vo verejnosti dôveryhodná značka," podotkol Hajko. "Príčinou stavu verejnoprávnych médií na Slovensku nie sú tí, ktorí identitu RTVS tvoria svojou prácou, ale generácie politikov, pre ktorých sa verejnoprávne médium stalo 'fackovacím' panákom, ktorý každé obdobie po voľbách v strese čaká, čo s ním bude. Zastavme to, prosím," apeloval na poslancov.

Michelko v rozprave

Poslanec Roman Michelko (SNS) odmieta, že zvýšenie podielu reklamy vo verejnoprávnej televízii a rozhlase na päť percent ovplyvní ich charakter. Upozorňuje, že stále pôjde len o štvrtinu z objemu, ktoré môžu vysielať komerčné televízie. Uviedol to v rozprave k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR).

"Päť percent je šanca, aby diverzifikácia zdrojov pre verejnoprávne médiá bola podstatne väčšia," obhajoval Michelko navýšenie objemu inzercie. Odmieta, že by mali reklamy prerušovať filmy. Televízia by sa mohla podľa neho stať novou šťukou na reklamnom trhu. Uvedomuje si súčasné poddimenzované financovanie.

Michelko, ktorý šéfuje parlamentnému kultúrnemu výboru, verí, že na čelo telerozhlasu príde niekto plný energie, s novými nápadmi a náplňou obsahu verejnoprávnosti, pričom bude televízia vyrábať vlastné programy. Vo svojom vystúpení pripomenul tiež zmeny, ktorými prechádzali verejnoprávne médiá v minulosti.

Poslanci Martin Šmilňák (KDH), Branislav Vančo (PS) aj ďalší opoziční poslanci namietali, že Michelko kritizoval praktiky meniace verejnoprávne médiá v minulosti, pričom ich súčasná vláda sama využíva.

Koalícia za, opozícia proti

Návrh nového zákona koncom apríla schválila vláda. Formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Dňom jeho účinnosti má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS.

Predstavitelia koalície argumentovali potrebu zmien neobjektívnosťou verejnoprávnej televízie a rozhlasu či neudržateľnosťou súčasného modelu fungovania. Opozícia, viacero mimovládnych organizácií i vedenie RTVS návrh kritizovali. Hovoria o účelových zmenách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok