Jediná alternatíva k tvrdému Brexitu je žiadny Brexit, myslí si Tusk

TA3 ČTK
13.10.2016 22:02

Veľká Británia si možno rozmyslí svoj odchod z Európskej únie, hoci je táto možnosť vysoko nepravdepodobná. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk. Podľa britskej vlády je však rozhodnutie odísť z Európskej únie nemenné.

Ťažkosti po rozvode s EÚ?

Predseda Európskej rady Donald Tusk spomenul možnosť, že si Británia odchod z Európskej únie nakoniec kvôli očakávaným odlukovým ťažkostiam rozmyslí, hoci taký obrat v postoji Londýna považuje za vysoko nepravdepodobný. Britská vláda však opakovane oznámila, že rozhodnutie odísť z EÚ je nemenné.

"Nemá význam špekulovať o hladkom Brexite," povedal Tusk. "Boli by to len teoretické špekulácie. Podľa mňa je jediná možná alternatíva k tvrdému Brexitu žiadny Brexit. Aj keď dnes takmer nikto v takúto možnosť neverí," dodal.

Spojené kráľovstvo podľa Tuska totiž nakoniec možno zistí, že akákoľvek forma rozvodu s Európskou úniou, teda Brexit, bude mať pre krajinu vážne následky. Londýn je ale presvedčený, že aj keď vystúpenie z Únie môže najskôr priniesť hospodárske komplikácie či ekonomické otrasy, nakoniec bude odchod pre Britov prínosom.

Británia chce hladké vyjednávania

Británia chce tiež hladké vyjednávania. Problematickým bodom výstupových rozhovorov bude zrejme otázka zachovania prístupu k jednotnému únijnému trhu a kontrola prisťahovalectva. EÚ opakovane konštatovala, že bez uznania voľného pohybu osôb, tovaru, služieb a kapitálu nemôže Británie so spoločným trhom počítať.

Výstupové rokovania začnú budúci rok na jar, až britská premiérka Theresa Mayová oficiálne Bruselu oznámi zámer Úniu opustiť. Oznámenie chce Mayová urobiť do marca. O odchode z EÚ rozhodli Briti v júnovom referende.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok