Rusko nám bude škodiť a neuspokojí sa s tým, že získa časť Ukrajiny, myslí si Pavel

11.5.2024 15:38

V rozhovore s rakúskym denníkom Die Presse tiež vyjadril názor, že Európa je na začiatku dlhšej konfrontácie s Ruskom, ktorá ale nemusí byť vojenského rázu.

Prezident Pavel
TASR/AP

"Chcú obnoviť imperiálnu veľkosť Sovietskeho zväzu, vrátane jeho sféry vplyvu, a hovoria to veľmi otvorene. Mali by sme to preto brať vážne. Musíme sa pripraviť na to, že Rusko nebude mierovým partnerom," myslí si Pavel. Moskva sa už podľa neho v mnohých európskych krajinách ukázala ako "ničivá sila", ktorá sa snaží šíriť propagandu a často aj zjavné klamstvá.

Tieňovanie aktivít

Vždy, keď sa Rusko bude správať konštruktívne, mala by Európa robiť rovnako. "Keď však Rusko koná proti našim záujmom, musíme sa mu postaviť. Pretože inak budú náš spôsob života a naše hodnoty ohrozené," uviedol Pavel, podľa ktorého sa konfrontácia s Ruskom stane časťou nášho každodenného života.

Pavol v rozhovore ďalej vyjadril presvedčenie, že Rusko nevyhľadáva spoluprácu s Európou a považuje sa za superveľmoc, ktorá má právo diktovať pravidlá hry. Podporou Ukrajiny podľa neho podporujeme aj vlastnú bezpečnosť. "Ak chceme v tejto časti Európy zachovať bezpečnosť a prosperitu, musíme Rusku stanoviť jasné hranice. Ak zlyháme, môže to v budúcnosti viesť k značným komplikáciám," poznamenal. Mieru s Ruskom podľa neho nie je možné dosiahnuť prijatím ruských cieľov.

Pavel stále verí

Český prezident ale verí, že stále existuje možnosť, že Rusko zistí, že nie je schopné na Ukrajine dosiahnuť vojenské úspechy, čo by mohlo viesť k diplomatickým rokovaniam, namiesto "nezmyselného plytvania zdrojmi a ľudskými životmi". Zároveň má za nepravdepodobné, že by Ukrajina v dohľadnej dobe získala späť celé svoje územie.

Nikto podľa Pavla nerozporuje budúce členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii, Moskve sa ale musí dať jasne najavo, že to pre ňu nebude znamenať žiadne priame ohrozenie.

V neposlednom rade sa český prezident vyjadril k možnosti zvolenia Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Európa, ktorá sa dlho voči USA správala ako "rozmaznané dieťa", na to podľa neho musí byť pripravená a musí za seba prevziať viac zodpovednosti v oblasti bezpečnosti.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť reportáž o roku Petra Pavla na Pražskom hrade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok