Charkovská oblasť čelí ruským útokom. Stovky osôb evakuovali

11.5.2024 09:32

Stovky ľudí boli evakuované z oblastí neďaleko hraníc s Ruskom v ukrajinskej Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu, informuje podľa agentúry AFP.

Charkov Ukrajina
Foto: TASR/AP

Evakuované osoby

 "Celkom 1775 osôb bolo evakuovaných," uviedol Synehubov na sociálnej sieti. Dodal, že Rusko za posledných 24 hodín delostrelecky a mínometmi útočilo na 30 sídel v Charkovskej oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Ukrajinské obranné sily sú však podľa neho pripravené odolať novej ruskej ofenzíve.

Boje v Charkovskej oblasti

Ruskí vojaci narazili podľa Zelenského vyjadrení v Charkovskej oblasti na odpor ukrajinských vojenských brigád aj delostrelectva.

Rusko viaceré osady v Charkovskej oblasti obsadilo hneď na začiatku invázie vo februári 2022. V septembri toho istého roku sa však ukrajinským silám podarilo Rusov vytlačiť a odvtedy je táto oblasť prevažne pod kontrolou Kyjeva, píše AFP.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok