Doba trvanlivosti na pive: Kedy ho radšej vyhoďte a za akých podmienok je ešte dobré?

ta3/ČTK
12.5.2024 05:45

Ide o bežný problém, ktorý človek môže mať. Povedzme, že grilovanie, ktoré ste si naplánovali, stroskotalo. A vám ostalo niekoľko pripravených jedál či pív, ktoré vám pri bežnej spotrebe vydržia takmer večnosť. Ako dlho vydrží? Krátka odpoveď znie: dlhšie, ako si možno myslíte, napísala tlačová agentúra DPA.

nápoj - pivo - pitie - smad
Profimedia
Ilustračný záber

Dátum trvanlivosti na obale

Hoci je pivo na rozdiel od vína alebo liehovín jedným z mála alkoholických nápojov, pri ktorých je na fľaši alebo plechovke požadované uvedenie dátumu minimálnej trvanlivosti, nemusíte ho vyliať do kanála hneď, ako mu trvanlivosť vyprší, hovorí Daniele Krehlová, odborníčka na výživu z poradenského centra pre spotrebiteľov v Bavorsku.

"Dátum minimálnej trvanlivosti je iba zárukou pivovaru, že pivo bude dovtedy pitné - inými slovami, že bude stále chutiť ako čerstvo stáčané a bude mať dostatočnú nasýtenosť oxidom uhličitým," vysvetlila Krehlová. "Neznamená to, že neskôr je pivo zdraviu škodlivé alebo že môže obsahovať nejaké zárodky," dodala.

Pozrite si archívnu reportáž z augusta 2022 o spotrebe piva na Slovensku:

Kyslosť či zápach piva

Obsah alkoholu v pive a jeho mierna kyslosť sú pre väčšinu zárodkov nepriaznivé, pričom vďaka kyslosti je zvyčajne bezpečné piť aj pivo bez alkoholu po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti.

Či však pivo stále chutí dobre, je trochu iná vec, ktorú samozrejme môžete otestovať tým, že si z neho loknete. Ešte predtým môžete skontrolovať, či nie je kalnejšia ako zvyčajne, alebo či divne nevonia. "Ak má divný zápach, možno by bolo lepšie ho nepiť," radí Daniele Krehlová.

Pokiaľ ide o narazenú párty-súdok či sud, odporúča Daniele Krehlová vypiť zvyšné pivo čo najskôr a neskladovať ho v chladničke dlhšie ako jeden alebo dva dni.

Cez pípu by sa do suda mohli teoreticky dostať baktérie, no najväčším problémom by podľa jej slov bolo vyprchanie karbonizácie, kvôli ktorej by bolo pivo zvetrané a s nepríjemnou chuťou.

Zvetrané pivo

Ani zvetrané pivo nie je nutné hneď vyliať - môžete ho použiť na podliatie omáčky, do obalovacieho cesta alebo bežného cesta. A ak stratilo len trochu peny, potom sa podľa Daniele Krahlovej dá stále zmiešať s limonádou alebo perlivou vodou a pripraviť si tak osviežujúci nápoj.

Aby si pivo uchovalo chuť čo najdlhšie, odporúča Nemecký pivovarnícky zväz (DBB) uložiť ho v chladnej a tmavej pivnici čo najskôr po zakúpení. Ideálna skladovacia teplota je podľa neho štyri až sedem stupňov Celzia.

Čím tmavšie a silnejšie pivo je, tým dlhšia je jeho trvanlivosť.

Témy: pivo alkohol
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok